≫ 

Rad od pre 49 godina predviđa krah društva do 2050. Nova studija kaže da smo na "pravom putu"

Analitičarka je uzela u obzir 10 faktora, uključujući rast populacije, industrijski rast i zagađenje, kako bi otrkila da li je društvu na putu kolapsa

  • 2
Gužva na trgu gradu ljudi Foto: Shutterstock

Izgleda da je decenijama star naučni rad, koji predviđa krah društva do 2050. godine, tačan po rasporedu, prema novoj studiji sa oštrim upozorenjima za nastavak ekonomskog i rasta stanovništva.

Gaja Herington, analitičarka za firmu KPMG, sprovela je nezavisno istraživanje za svoju tezu na Harvardu i otkrila da bi "pad" životnog standarda mogao da započne već 2040. godine, a do 2050. godine bi pao na istorijski najniži nivo.

- To ne znači da će čovečanstvo prestati da postoji, već da će se ekonomski i industrijski rast zaustaviti, a zatim propasti, što će naštetiti proizvodnji hrane i životnom standardu - rekla je ona.

Herington je uzela u obzir 10 faktora, uključujući rast populacije, industrijski rast i zagađenje, kako bi otrkila da li je društvu na putu kolapsa.

U radu je napisala da želi da još jednom da pogleda teoriju "ograničenja rasta" koju su prvi smislili naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) 1972. godine.

Ta teorija, koja je bila široko prihvaćena 1970-ih, upozoravala je na kolaps civilizacije ako društvo nastavi putem povećanja broja stanovnika i ekonomskog rasta.

Studentkinja s Harvarda napisala je da je bila "radoznala da vidi" da li će podaci stari decenijama pokazati da li su teorija "ograničenja rasta" i njeno upozorenje na društveni kolaps na pravom putu, "s obzirom na njenu neprivlačnu" prirodu, prenosi Independent.

Njen rad je zaključio da bi "nastavak uobičajenog poslovanja, odnosno kontinuirani rast" ​​doveo do pada životnog standarda na Zapadu, čak i uz tehnološka prilagođavanja.

- Put napred sa smanjenom potrošnjom i otpadom, ulaganjima u infrastrukturu i ograničenim rastom stanovništva su alternativa kojom će se izbeći kolaps - dodala je Herington.

Ona je pisala i o neophodnim promenama.

- To neće biti lako i predstavljaće tranzicione izazove, ali održiva i inkluzivna budućnost je i dalje moguća - zaključila je ona.

Video: Čudo prirode! Oblaci pali na zemlju, narod gazi i vozi po njima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Novosadjanin

    19. jul 2021 | 16:44

    Nije svet gladan zato da to ne možemo nahraniti siromašne nego zato što ne možemo nahraniti bogate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA