≫ 

Jedan od najbolje očuvanih skeleta pronađen u Pompeji: Bivši rob koji se obogatio bio je mumificiran

Ime Markusa Venerijusa pojavljuje se u gradskim arhivama, koje ga identifikuju kao roba i čuvara u Venerinom hramu

  • 0
Italy Pompeii Discovery Alfio Giannotti

Arheolozi su otkrili dobro očuvan skelet u grobnici u Pompeji. To otkriće baciće novo svetlo na pogrebne običaje i kulturne aktivnosti u drevnom rimskom gradu, navode zvaničnici, navodi Rojters-.

Telo muškarca, za kog se veruje da je preminuo kada je imao više od 60 godina nađeno je u grobnici za koju je procenjeno da potiče iz poslednjih decenija Pompeja, pre nego što je grad uništio vulkan Vezuv, 79. godine nove ere. Natpis na ploči kazuje nam da se muškarac zvao Markus Venerijus Sekundio. Arheolozi su prvi put pronašli direktne dokaze o pozorišnim komadima koji su izvođeni na grčkom, kao i na latinskom.

Reč je o jednom od najbolje očuvanih skeleta koji pokazuje znake delimične mumifikacije, sa dlakom i uvetom koji se još vide na lobanji. Dve urne su takođe pronađene u grobnici.

Odrasle osobe su tada kremirane, pa je sahrana Markusa Venerijusa veoma neuobičajena. Arheolozi istražuju da li je muškarac možda pre sahrane bio balsamovan. U tu svrhu koriste se određeni materijali, a arheolozi su pronašli fragmente nečega što mi mogla da bude tkanina.

Ime Markusa Venerijusa pojavljuje se u gradskim arhivama, koje ga identifikuju kao roba i čuvara u Venerinom hramu. Kasnije je oslobođen, a njegova grobnica govori da je dostigao određeni ekonomski i socijalni status pre smrti.

Groblje trenutno nije dostupno posetiocima. Kako se navodi, nalazi se podalje od granica grada. Pompeja se inače nalazi 23 kilometra jugoistočno od Napulja. U gradu je živelo oko 13.000 ljudi kada ga je vulkanska erupcija sahranila pod oblakom pepela, prašine i kamenja, zarobivši ga u vremenu.

Video: Otkriveno groblje dece, na lobanjama imaju tetovaže, a od celog skeleta fale samo stopala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA