≫ 

Južna Koreja nije uspela da postavi probni satelit u orbitu

"Nažalost nismo uspeli, ali bio je to veliki napredak, za prvi pokušaj", rekao je predsednik Mun Džein

  • 0
Južna Koreja raketa lansiranje Nuri rocket Foto: Tanjug/AP

Južna Koreja nije uspela da postavi probni satelit u orbitu nakon prvog lansiranja letelice Nuri, saopštio je u četvrtak predsednik zemlje Mun Džein.

- Nažalost nismo uspeli, ali bio je to veliki napredak, za prvi pokušaj. Raketa je uspela da dostigne visinu od 700 kilometara i ja sam veoma ponosan na to - rekao je on.

Predsednik je dodao da je u planu još pet lansiranja, do 2027. godine, a da se sledeće planira za maj 2022, prenosi CNN.

Južna Koreja je uložila 1.66 milijardi dolara o ovaj projekat, do 2010. godine, a da je jučerašnja misija bila uspešna, ona bi postala sedma zemlja na svetu koja je uspela da konstruiše letelicu koja može da ponese satelit težak više od jedne tone.

Južna Koreja raketa lansiranje Nuri rocket Foto: Tanjug/AP

Do sada, to je uspelo Rusiji, Americi, Francuskoj, Kini, Japanu i Indiji.

Prva lansiranja, 2009. i 2010. godine, kada su koristili ruske motore, bila su neuspešna. Godine 2013. uspeli su da pošalju letelicu u nisku Zemljinu orbitu, takođe koristeći Rusku tehnologiju.

"Nuri", što znači "Svet" na korejskom, prva je domaća letelica

Ovo je bila veoma osetljiva tema u poslednje vreme, obzirom na to da će se Severna Koreja suočiti sa sankcijama zbog svojih nuklearnih raketa.

Južna Koreja planira lansiranje i vojnih satelita, koji bi u budućnosti mogli da se koriste za nadgledanje, navigaciju i komunikacije, ali zvanično poriču da bi mogli da sadrže i oružje.

Zemlja takođe ima planove usmerene i na druge oblasti istraživanja, kao što je njen prvi lunarni satelit, razvijen u partnerstvu sa NASA-om, koji bi trebalo da bude lansiran u avgustu sledeće godine.

On će kružiti oko Meseca oko godinu dana, u sklopu prve njihove misije koja je putovala izvan Zemljine orbite.

Video: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA