≫ 

Prvi urbanista Beograda: Zbog njega Kalemegdanska tvrđava danas izgleda ovako

Nikola Doksat de Morez je bio komandant Lorenskih oklopnika i vojni inženjer, graditelj Beograda s početka 18. veka.

  • 0

U emisiji Telegraf TV-a "OVO NISTE ZNALI", otkrivamo vam priče koje samo retki znaju, vodimo vas na zaboravljena mesta i razotkrivamo vam čuda za koja sigurno niste znali.

General i inženjer baron Nikola Doksat de Moreze je čovek koji je osmislio i sproveo rekonstrukciju beogradskih utvrđenja u skladu sa savremenim principima ratne tehnike, zasnovanim na fortifikacijskim propisima barokne epohe – Vobanovim sistemom. Ni­ko­lu Dok­sa­ta sma­tra­ju pr­vim be­o­grad­skim urba­ni­stom.

On je sa­gra­dio naj­sta­ri­ju sa­ču­va­nu zgra­du u Be­o­gra­du, u uli­ci Ca­ra Du­ša­na broj 10 na Dor­ćo­lu či­ja je grad­nja tra­ja­la od 1724. do 1727 godine. Bio je pu­kov­nik austrij­ske car­ske voj­ske ka­da mu je kao no­vom še­fu Upra­ve za grad­nju Be­o­grad­ske tvr­đa­ve po­ve­re­na iz­ra­da no­vog, do ta­da naj­am­bi­ci­o­zni­jeg pr­o­jek­ta re­kon­struk­ci­je tvr­đa­ve.

Danas se o njemu malo zna, a Doksatove poslednje reči bile su: “O tvrđavo ja sam te sagradio, a ti mi sada uzimaš život”.

Sve o tome kako je rekonstruisana Kalemegdanska tvrđava, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Evo šta je bio tajni Titov afrodizijak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA