Teodor opljačkao banku u kojoj je bio blagajnik i nestao: Locirali ga posle 50 godina, priča je neverovatna

Ispostavilo se da je pljačkaš bio opsednut čuvenim filmom "Afera Tomasa Krauna", te da je čitavog života živeo nedaleko od mesta gde je film i snimljen

  • 1
Teodor Džon Konrad Foto: US Marshals Service

Teodor Džon Konrad, za kojim je policija tragala punih pet decenija, zbog pljačke banke, konačno je "lociran" i identifikovan.

Konrad se tereti da je, kada je imao samo 20 godina, kao blagajnik banke u Klivlendu, iz ekspoziture izneo veliku količinu novca u papirnoj kesi i nestao. Pljačka se dogodila u julu 1969. godine.

Kobnog dana Konrad je došao na posao, kao i svakog drugog jutra, a na kraju smene spakovao je 215.000 dolara (procenjuje se današnjih 1,7 miliona dolara) u kesu, i išetao iz banke. Ova pljačka decenijama se vodila kao najveća u istoriji Klivlenda, a tek je ove sedmice policija uspela da ga identifikuje.

Konrad koji je punih 50 godina slovio za najtraženijeg begunca, živeo je od 1970. godine u Bostonu pod imenom Tomas Randel. Da crnjak bude veći, živeo je nedaleko od mesta gde je snimljen čuveni film "Afera Tomasa Krauna", sa Stivom Mekvinom u glavnoj ulozi, u kojoj krade 2 miliona dolara iz banke u Bostonu.

Ispostavilo se da je Konrad bio opsednut filmom koji je snimljen 1968, godinu dana pre nego što je Teodor opljačkao banku u Klivlendu.

- Film prikazuje biznismena milionera, koji iz dosade pljačka banku, a Konrad se hvalio prijateljima kako bi bilo lako uzeti novac iz banke - saopštili su iz policije.

Decenijama jurili tragove

Konradova navodna pljačka dogodila se u petak, a u banci su shvatili da novca nema tek u ponedeljak, kada se on nije pojavio na poslu. Od tada nisu mogli da mu uđu u trag.

Decenijama su inspektori pokušavali da ga nađu. Češljali su od Kalifornije, preko Havaja do Teksasa i Oregona. Teodor Konrad završio je na listi najtraženijih begujaca u SAD, ali i neslavnoj listi "nerešenih slučajeva".

Nakon toliko godina istrage, inspektori su prošle nedelje stigli do Masačusesta i shvatili da je Konrad živeo povučenim životom u Bostonu sve vreme.

Tokom istrage su uporedili brojnu dokumentaciju i ustanovili da 1960-ih uzeo papire na ime Randal, a da je 2014. godine proglasio bankrot. Umru je u maju ove godine u Linflidu, u 71. godini.

Otac i sin rešili misteriju

Jedan od glavnih inspektora na slučaju bio je Piter Eliot iz Ohaja, čija porodica je 60-ih živela u blizini Konrada.

- Ovaj slučaj mnogo dobro znam. Moj otac Džon Eliot bio je zamenik načelnika u Klivlendu od 1969. pa sve do penzije 199'. Nikad tata nije prestao da traga za Konradom i do smrti 2020. se nadao da će rešiti slučaj - rekao je Piter.

Upravo su neka dokumenta do kojih je stariji Eliot došao pomogla su u potvrđivanju identeteta Konrada.

- Nadam se da je tatinoj duši sad lakše - rekao je Piter.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gojko

    16. novembar 2021 | 22:41

    Lepo je proživeo do 71 godine sa novcem, bez muke....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA