≫ 

Polarni medved juri irvasa, a onda ga jede: Neverovatan snimak kao dokaz klimatskih promena

Istraživači su kamerom uhvatili neobičnu pojavu

  • 2

Snimak polarnog medveda koji juri irvasa u vodi i ubija ga mogao bi da bude još jedan oštar pokazatelj klimatskih promena.

Nakon što je ženka polarnog medveda udavila mušku žrtvu, ona je izvlači na obalu u potezu koji ukazuje na promenu ishrane medveda na norveškom arhipelagu Svalbard.

Snimak je zabeležio tim istraživača sa obližnje poljske naučne stanice, koji su gledali šta se desilo i spektakl prvi put uhvatili kamerom.

- Cela situacija je toliko neverovatna, kao da gledate dokumentarac. Skoro da možete da čujete glas naratora u pozadini koji kaže da morate da pogledate ovaj događaj, jer verovatno ništa slično nećemo videti nikad - rekla je Izabela Kulaševič, biolog sa univerziteta Gdanjsk.

Povlačenje morskog leda ostavlja medvede nasukane na kopnu na duži period. Dakle, sa manje foka i stalno rastućom populacijom irvasa na Svalbardu - čini se da su polarni medvedi primorani da promene svoje navike u ishrani.

Incident se smatra jednim u nizu zapažanja koja sugerišu da polarni medvedi sve više love kopnene životinje kako bi nadoknadili njihov ograničen pristup normalnoj ishrani.

Na Svalbardu, udaljenom oko 1.000 kilometara od Severnog pola, gde putokazi upozoravaju na opasnost od polarnih medveda, oko 300 medveda živi pored 20.000 irvasa.

Sada postoje indicije da su polarni medvedi poslednjih decenija sve češće lovili irvase.

Činjenica da su medvedi nasukani na kopnu i da broj irvasa stalno raste na Svalbardu zbog zabrane lova iz 1925, rezultirali su neobičnom pojavom.

Jedenje irvasa postalo je i neophodno, ali i prilika za polarne medvede. Međutim, uglavnom se smatra još jednim dokazom promene klime.

Video: Krvoločno stvorenje za koje malo ko zna: Ova vrsta hijene obožava bebe foke, lovi ih kao od šale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • otac Makarije

    29. novembar 2021 | 13:40

    klimatske promene zato sto medved jede irvasa!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA