≫ 

Šimpanze sve češće brutalno napadaju gorile: U dva okršaja im ubile bebe, da li se radi o borbi za voće?

S porastom klimatskih promena, smanjena je i dostupnost voća u Loangu, gde se napadi dešavaju

  • 0
Mladunče šimpanze Foto: AP/Tanjug

Šimpanze i gorile mirno koegzistiraju već dugi niz godina, ali u februaru 2019. istraživači su bili šokirani kada su svedočili činu nasilja u gabonskom nacionalnom parku Loangu.

Istraživači sa Univerziteta u Osnabruku i Maks Plank Instituta za evolucijsku antropologiju u Nemačkoj proučavali su ponašanje šimpanzi u nacionalnom parku kada su primetili kako njih dvadesetak bez povoda napada pet gorila (jedan srebrnoleđni gorila, tri odrasle ženke i jedno mladunče). Gotovo jednosatna borba između dve grupe koštala je života bebu gorile, koju su šimpanze uhvatile i nasmrt pretukle, piše časopis Discover.

Bilo je još šokantnije kada se traumatični događaj ponovio iste godine u istom parku u središnjoj Africi. Ovaj put 27 šimpanzi se sukobilo sa sedam gorila u borbi koja je trajala oko 79 minuta i rezultirala je još jednom ubijenom bespomoćnom bebom gorile. Nije jasno jesu li iste šimpanze takođe bile uključene u prvi incident. Bez obzira na to, ostaje pitanje što je izazvalo te nemilosrdne napade. Da bismo došli do uzroka, pogledajmo bogatu istoriju i odnos ovih vrsta.

I gorile i šimpanze su primati, biološki red koji uključuje i ljude.

Gorile su najveći živi primati, ali neka vas to ne zavara. Ove životinje su dobile nadimak "nežni divovi" i obično žive i kreću se u malim skupinama. Srebrni, odrasli mužjak gorile predvodi čopor. Zapadno nizinske gorile, podvrsta, prvenstveno zauzimaju tropske kišne šume središnje Afrike, uključujući nacionalni park Loango. Odrasli mužjaci u ovoj regiji imaju prosečnu težinu od 150 kilograma i mogu biti visoki do dva metra. Odrasle ženke u proseku su teške od 75 do 100 kilograma i visoke su do metar i po.

Šimpanze se ne razlikuju puno. Poput gorila, oni zauzimaju veći deo tropskih džungli u Africi, uključujući Loango, i hrane se sličnim namirnicama, kao što su biljke, voće ili kukci. Šimpanze su obično visoke između metar i metar i po kada stoje uspravno. Mužjaci mogu težiti do 80 kilograma, dok ženke mogu težiti oko 60 kilograma.

Međutim, za razliku od gorila, šimpanzama su svojstveni agresija i nasilje. Zapravo, poznato je da se muške šimpanze međusobno napadaju zbog teritorijalnih sporova. Istraživanja su pokazala da je nasilje šimpanze nad šimpanzom prilično uobičajeno, što sugeriše da su šimpanze predisponirane za ubistvo.

Ipak, većina agresije koju šimpanze pokazuju bila je usmerena na njihovu vrstu. Ali šta se događa ako je ugrožen opstanak? Prema novoj studiji istraživača koji su posmatrali nasilne susrete, naticanje oko ograničenih resursa moglo je biti pokretački činilac. S porastom klimatskih promena i smanjenjem dostupnosti voća u Loangu, instinkt koji je uočen kod šimpanzi da se bore oko hrane i teritorija mogao ih je pokrenuti i podstaknuti na okrutna dela.

Ali zašto su šimpanze usmrtile mladunčad gorila? I hoće li se nasilje nastaviti? Ova pitanja za sada ostaju bez odgovora.

Video: Pametni majmuni pomoću velike grane nadmudrili zatvor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA