≫ 

Izraelski arheolozi pronašli blago kod olupina broda u Sredozemnom moru: Prsten sa slikom "dobrog pastira"

Među ostalim artefaktima pronađenim na lokalitetu u blizini drevnog grada Cezareje bili su figurice, zvona, keramika i metalni artefakti koji su nekad pripadali brodovima, kao što su ekseri i razbijeno čelično sidro

  • 0
Izraelski arheolozi pronašli blago među olupinama u Sredozemlju Foto: Tanjug/AP

Arheolozi su u Izraelu otkrili vredne artefakte kod olupina u Sredozemnom moru. Pronašli su brojne potopljene riznice i stotine rimskih i srednjevekovnih srebrnjaka, navodi Index.

Lokalitet se nalazi u moru nedaleko od drevnog grada Cezareje.

- Sve je pronađeno u poslednja dva meseca tokom podvodnog istraživanja koje je sprovela jedinica za morsku arheologiju Izraelske uprave za antikvitete.

Među ostalim artefaktima pronađenim na lokalitetu u blizini drevnog grada Cezareje bili su figurice, zvona, keramika i metalni artefakti koji su nekad pripadali brodovima, kao što su ekseri i razbijeno čelično sidro.

Izraelska uprava za antikvitete istakla je otkriće rimskog zlatnog prstena, čiji je dragi kamen uklesan s likom pastira koji na ramenima nosi ovcu.

- Na dragom kamenu je ugravirana slika "dobrog pastira", koji je zaista jedan od najranijih simbola hrišćanstva - rekao je šef odeljenja za kovanice Robert Kol koji je predmet nazvao "izuzetnim".

Video: Kako su Izraelci iz mora izvukli krstasti predmet obrastao školjkama?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA