≫ 

Srednjoškolac iz Šibenika pronašao 3 nove vrste insekata: Nikad ranije nisu viđene u Dalmaciji

To su jedan cvrčak i dva skakavca, a mladić u prvi mah nije znao koliko su posebni

  • 0
Nezapamćena najezda skakavaca pogodila je Keniju, najveća u poslednjih 70 godina, a milijarde insekata nanose ogromne štete delovima te afričke zemlje. Foto: Tanjug/AP/Ben Curtis

Srednjškolac iz Šibenika, mladić Sebastijan, koji ima 17 godina, od malena se interesuje za biljke, a prošle godine je počeo da gaji insekte na području Dalmacije. U svom proučavanju, on je, naime, naišao na čak tri nove vrste - jednog cvrčka i dva skakavca.

To je primetio asistent biologije zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta Josip Skejo, koji je Sebastijana podstakao da o tome napiše rad. Ovaj sedamnaestogodišnjak je u novogodišnjoj noći ušao u hrvatsku istoriju kao, po svemu sudeći, najmlađi biolog sa originalnim naučnim člankom.

Sebastijan Ćato studira kao agroturistički tehničar u Srednjoj stručnoj školi u Šibeniku. U jednom trenutku, snimajući biljke i insekte na području Dalmacije, naišao je na tri posebna insekta - jednog cvrčka i dva skakavca. Iako u početku nije znao o čemu se radi, ubrzo se pokazalo da su u pitanju tri nove vrste za to područje. Dva koja do sada nisu viđena u Hrvatskoj i jedna u Dalmaciji, prenosi Jutarnji.hr.

- Biljke i životinje su me interesovale od detinjstva, ali od svoje dvanaeste se bavim biljkama, posebno sukulentima, koji su savršeni za moju mediteransku klimu. Odlučio sam da se malo više posvetim samoniklim biljkama i fotografisanjem sa onlajn nastavom i slobodnim vremenom, pa sam počeo da tražim i objavljujem što više različitih vrsta na odličnom sajtu pod nazivom iNaturalist - kaže Sebastijan.

Na toj stranici, objašnjava on, kada pronađete organizam, bilo biljni ili životinjski, možete ga objaviti zajedno sa mestom i vremenom gde je pronađen, a onda poznavaoci u svojim oblastima mogu da ga identifikuju.

Prvo je napravio mnogo fotografija biljaka, a onda je počeo sa insektima.

- U svom tom ludilu uz korištenje iNaturalista, "otkrio" me Josip Skejo, asistent sa zagrebačkog PMF-a i nekoliko njegovih kolega koji su bili fascinirani mojim amaterskim znanjem koje sam stekao bez ozbiljnog školovanja. Vrlo brzo smo se sreli i skoro sam se "kliknuo" sa svima njima, poslao sam Džozefu sve skakavce i cvrčke koje sam naslikao, pošto se on bavi redom pravokrilaca, i brzo sam usvojio neka njegova znanja i naučio da razlikujem nekoliko lokalnih vrsta skakavaca koje susrećem skoro svaki dan leti na terenu. Dok su mi Antun i Dora, dvojica botaničara, Josipovi prijatelji i kolege, pomagali u mojoj lokalnoj flori koliko su mogli i mnogo su mi pomogli - kaže ovaj radoznali mladić.

Video: Šetao plažom i ugledao neobičan kamen: Otkrio je praistoriju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA