≫ 

Kraljica ipak pomaže princu Endrjuu? Nakon nagodbe sa Virdžinijom Džufri pristala je da plati 2 miliona funti

Kraljica će, kako navode britanski mediji, dati donaciju od 2 miliona funti dobrotvornoj organizaciji Virdžinije Džufri koja je princa Endrjua optužila za seksualno zlostavljanje

  • 6
Kraljica Elizabeta

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II pristala je da pomogne princu Endrjuu sa nagodbom u građanskoj tužbi za seksualno zlostavljanje tako što lično daje donaciju od 2 miliona funti dobrotvornoj organizaciji Virdžinije Džufri, pišu britanski mediji.

Pored toga, uprkos rastućem pritisku da mu se oduzmu titule, očekuje se da će princu Endrjuu biti dozvoljeno da ostane kraljičin državni savetnik i da zadrži vojvodstvo i službeni čin viceadmirala, prema pisanju Mirror-a.

Prema uslovima ugovora od 2 miliona funti koji su dogovorili kraljičini najviši savetnici i pravni tim vojvode od Jorka, kraljica je pristala da pomogne Endrjuu sve dok nije povezana sa bilo kakvim ličnim plaćanjem Virdžiniji Džufri.

- Dogovor je, međutim, strukturiran na takav način da se organizuje značajan finansijski doprinos poravnanju putem dobrotvorne donacije.

Sve je više poziva na razjašnjenje toga kako će Endrju finansirati isplatu od 12 miliona funti, sa zahtevima da ništa od toga ne bude plaćeno iz javnog budžeta.

Dejvid Meklur, autor knjige The Queen’s True Worth ("Kraljičina prava vrednost"), rekao je za Miror da su "iznosi uključeni u nagodbu princa Endrjua izuzetno visoki, tako da javnost ima pravo da zna da li je korišćen javni novac, ili zaista kraljičina lična sredstva".

Kraljica i princ Čarls su stavili princa Endrjua pod jak pritisak nakon što mu je prošlog meseca naloženo da se suoči sa građanskim suđenjem pred porotom u Sjedinjenim Državama.

Naknadna nagodba od 12 miliona funti sa Virdžinijom Džufri, koja je tvrdila da je bila primorana na seks sa Endrjuom u tri navrata 2001. bio je rezultat intenzivnih pregovora između obe strane, koji su finalizovani u ponedeljak.

Izvor sa saznanjima o "kompleksnom" ugovoru sugerisao je da je potpisan tek nakon što je Endrju bio u mogućnosti da pruži dokaz da će preostala sredstva biti dostupna od prodaje švajcarske vikendice vredne 17 miliona funti koju je posedovao sa svojom bivšom suprugom Sarom Ferguson.

Jedina poznata imovina vojvode kupljena je sa Sarom 2014. hipotekom, povrh privatnog finansiranja od strane kraljice. On je u završnoj fazi prodaje imovine u Verbieru evropskom investitoru.

Prince Andrew Princ Endrju

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Endrju i dalje duguje oko 6 miliona funti bivšem vlasniku brvnare, koji mu je prethodno pretio sudskom tužbom zbog neplaćenog duga.

Dogovor sa Virdžinijom Džufri je dodatno zakomplikovao, dodaje izvor, insistiranjem da Endrju stavi novac na "depozitni račun", koji koristi treća strana da čuva sredstva pre konačne transakcije.

Smatra se da su pravni računi Virdžinije Džufri, za koje se veruje da su oko 3 miliona funti, uključeni u nagodbu.

Izveštaji sugerišu da će kraljičin doprinos proizaći iz prihoda sa njenog privatnog imanja u Vojvodstvu Lankaster, koje joj plaća više od 23 miliona funti godišnje.

Izvor Endrjuovog ličnog bogatstva dugo je bio misterija. Njegova mornarička penzija od oko 30.000 funti i godišnja stipendija kraljice od 250.000 funti jedva da su dovoljni da zadovolje njegov životni standard.

Uslovi sporazuma sprečavaju bilo koju stranu da javno raspravlja o slučaju ili samoj nagodbi, ali stručnjaci sugerišu da javnost ima pravo da zna odakle će doći tih 12 miliona funti.

Grejem Smit, izvršni direktor antimonarhijske grupe Republika, rekao je da "Vojvodstvo Lankaster pripada Kruni i daje kraljici nešto oko 20 miliona funti godišnje. Novac koji bi trebalo da ide u trezor".

- Većina novca koji imaju dolazi od nas na ovaj ili onaj način. Kako god da to rešite, mi smo ti koji plaćamo Endrjua da se spase od pojavljivanja na sudu - Кraljevski stručnjak za finansije navodi.

Odluka, koju je donela Bakingemska palata, da dozvoli Endrjuu da zadrži svoje preostale titule, smatraće se pokazateljem da on zadržava podršku svoje majke.

Kao državni savetnik, on je mogao da uskoči i predstavlja kraljicu ako je ona privremeno nesposobna da obavlja svoje službene dužnosti.

Ulogu preuzima bilo koji supružnik monarha i sledeće četiri odrasle osobe u liniji sukcesije, sada princ od Velsa, i vojvode od Кembridža, Saseksa i Jorka. To znači da od četiri osobe koje nose tu titulu, dvoje - princ Endrju i princ Hari – više nisu članovi kraljevske porodice.

Video: Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA