"Slomljeni krokodil dinosaurus ubica": Otkriven fosil star 93 miliona godina i u njemu poslednji obrok

Naučnici veruju da je sačuvan jer se blato oko stvorenja stvrdnulo zbog bakterija koje su bile prisutne

  • 1
Aligator Krokodil Foto: Profimedia/Alamy/McPhoto/Trunk

Naučnici su otkrili 93 miliona godina starog krokodila sa bebom dinosaurusa u stomaku. Stručnjaci su ga nazvali "confractosuchus sauroktonos" ili "slomljeni krokodil dinosaurus ubica" i pronađen je sa praistorijskom bebom u stomaku.

Izveštaj za Gondwana Research otkriva da je ogroman krokodil narastao na oko 2,5 metara i veruje se da je uginuo u poplavi. Za gmizavca se kaže da je 35% sačuvan sa "skoro kompletnom lobanjom“ i strašnim zubima, prenose Novosti.

Džozef Bevit, koautor studije, rekao je za Indi100 da je u početnom skeniranju 2015. godine, primetio zakopanu kost koja je izgledala kao pileća kost sa kukom i odmah pomislio da je to dinosaurus. Ljudske oči ga nikada ranije nisu videle, jer je bio, i još uvek jeste, potpuno uvučen u stenu.

- Fosilizovani ostaci pronađeni su u velikoj steni. Konkrecije se često formiraju kada organska materija, ili recimo krokodil, potone na dno reke.

Naučnici veruju da je sačuvan jer se blato oko stvorenja stvrdnulo zbog bakterija koje su bile prisutne.

Vrsta nije identifikovana

Skeniranjem jedne gromade otkrivene su "kosti malog dinosaurusa veličine kokoške u crevima", međutim, vrsta nije zvanično identifikovana.

Uzorci stene morali su da se svedu na veličinu u koju bi rendgenski zraci mogli da prodru za visokokvalitetno skeniranje, ali rezultati rada tima su čak i njih iznenadili i dali im uvid u to šta je reptil jeo za poslednji obrok. Ovo je samo po sebi bilo izvanredno sve dok tim nije otkrio da sadržaj stomaka sadrži sićušnog dinosaurusa.

Delimično svaren mali dinosaurus

- Rezultati su bili izvanredni u pružanju celokupne slike krokodila i njegovog poslednjeg obroka, delimično svarenog maloletnog dinosaurusa.

Za potvrdu da je dinosaurus bio u stomaku krokodila, tim je analizirao korenje biljaka i geološke karakteristike između fragmenata stena.

- Dokaze je pružila hemija stena - rekao je dr Bevit.

Naučnici smatraju da je krokodil uginuo u poplavi gde je bio zakopan i iznenada uginuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Politikin zabavnik

    22. februar 2022 | 00:20

    Ma da bre,krokodil se udavio u vodi,star je 93 miliona godina,Ameri su setali po mesecu pre 53 godine i Bajden sprovodi pravdu i zakone po svetum

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA