Medved zvani "tenk", beži od policije: Preskočio zimski san, pa provaljuje ljudima u kuće

Meda se sumnjiči da je provalio u najmanje 40 kuća u Kaliforniji

  • 1
Medved Foto-ilustracija: Pixabay

Masivnog medveda Henk, odmila zvanog tenk, juri policija u Kaliforniji zbog provale u više od 40 kuća na području jezera Taho od prošlog leta.

Meda lopov teži oko 230 kilograma, što je znatno više od prosečnog medveda, a veruje se da je preskočio zimski san jer je imao pristup hrani.

Vlasti kažu da nije isključeno da će medu morati da uspavaju, jer je ova divlja životinja postala previše opuštena i ne plaši se ljudi. Grupe za zaštitu životinja apeluju da se za medu pronađe bolje rešenje, odnosno da bude uhvaćen i premešten u neko prihvatilište.

Medved je zaradio nadimak Henk-tenk, jer je bukvalno uletao u zaključane kuće, ali i u kuće u kojima je bilo ljudi.

- Medved je naučio kako da koristi svoju veličinu i snagu da provali od kuće. Probijao bi vrata od garaže, pa čak i ulazna vrata. Znao je i da razbija vrata od terase - rekli su zvaničnici.

Ovog medveda su počeli da se boje jer sve uobičajene metode za rasterivanje ovih divljih životinja nisu urodile plodom.

Stručnjaci veruju da je medved ovoliko narastao jer je sebi obezbedio stalan pristup hrani koju jedu ljudi.

Pozvali su vlasti da Henka-tenka uhvate i prebace u prihvatilište umesto da ga ubiju, a meštane su zamolili da bolje obezbede svoje kante sa smećem, ali i hranu u domovima.

- Ovaj meda nije na dijeti sa mravima i bobicama kao drugi medvedi. Na području Tahoa je imao pristup visokokaloričnoj hrani. Jeo je picu, sladoled, šta god nađe u đubretu. Shvatio je da mu je lakše da provali u kuću nego da šeta satima i  pronalazi hranu u prirodi - kažu stručnjaci.

Zvaničnici su do sada zbog ovog medveda primili više od 150 poziva građana. Navodi se da je provalio u više od 40 domova u poslednjih šest meseci.

Video: Stiže nam proleće: Medved Uroš se nije vratio u svoju pećinu, a znamo šta to znači

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA