≫ 

Misteriozni bum: Eksplozija zbunila seizmologe u SAD, meteor nije uzrok

Seizmolozi su otkrili da "bum" nije bio ni "izvor koji je poticao iz zemlje i uzrokovao podrhtavanje tla" ni meteor

  • 11
Vašington, ostrvo, potres, Orcas Island Foto: Google maps

"Misteriozni bum" probudio je iz sna seizmologe na ostrvu Vašington u Viskonsinu. Stručnjaci nisu uspeli da identifikuju uzrok glasnog praska koji se desio 7. marta na ostru Orka, prema navodima Seizmičke mreže pacifičkog severozapada, navodi macon.com.

Tom Ovens, penzionisani seizmolog, čuo je prasak oko 4 ujutru i prijavio to mreži da bi videli da li je zabeleženo na seizmičkim stanicama na ostrvima San Huan.

"Bum" je zabeležen na više stanica. Seizmolozi su lokalizovali izvor u blizini plaže Kresent, na severnom delu ostrva. Prema navodima agencije, seizmolozi su otkrili da "bum" nije bio ni "izvor koji je poticao iz zemlje i uzrokovao podrhtavanje tla" ni meteor.

Utvrđeno je da je "bum" bio u skladu sa brzinom zvučnih talasa u vazduhu". Seizmolog je odbacio mogućnost da je "bum" napravio čovek, kao miniranje, jer sve eksplozije moraju da se dese tokom dana. Drugi uzrok mogao ni da potekne iz vojnih izvora osnosno od aviona. Ali, vežbe artiljerije i supersonične letelice lako se mogu prepoznati po obliku kupe i zvuku koji se stvara. Ipak, vojni izvori kažu da supersonični letovi u toj oblasti nisu dozvoljeni.

Nije 7. marta bilo prvi put da je Ovens bio prepadnut misterioznim zvukom.

Sličan zvuk čuiuo je u decembru i sa prozora svoje spavaće sobe video svetlo koje je na kratko bljesnulo. Iz agencije navode da je zvuk mogao da potekne od ilegalnih eksplozija, ali to nisu uispeli da potvrde.

Video: Prvo se video udarni talas a posle 11 sekundi stigao je zvuk eksplozije (PUSTITI TON)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA