≫ 

U okeanima otkriveno više od 5.500 novih vrsta virusa: Mogu da naškode ljudima, biljkama i životinjama

Veliko otkriće, za koje je zaslužan međunarodni tim stručnjaka, zahtevalo je veliki napor u obradi i proučavanju 35.000 uzoraka vode uzetih širom planete

  • 3
Okean, virus Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Najmanje 5.500 novih vrsta virusa pronađeno je u okeanima širom sveta u velikom naučnom poduhvatu, što će naterati proširivanje postojeće klasifikacije kako bi sve nove novootkrivene vrste mogle da se svrstaju u kategorije.

Veliko otkriće, za koje je zaslužan međunarodni tim stručnjaka, zahtevalo je veliki napor u obradi i proučavanju 35.000 uzoraka vode uzetih širom planete, prenosi RTS.

Stručnjaci uključeni u istraživanje objasnili su da je nauka proučila tek delić od hiljada vrsta virusa koji mogu da naškode ljudima, biljkama i životinjama.

Nalazi velikog istraživanja objavljeni su u časopisu Sajens (Science), a u njemu se zaključuje da novootkrivene vrste virusa ne mogu sve da se podvedu pod pet postojećih razdela (taksonomskih kategorija između carstva i klasa), već zahtevaju i uvođenje pet novih.

Hiljade otkrivenih vrsta trebalo bi da bude kategorizovano u nove razdele: Taraviricota, Pomiviricota, Paraxenoviricota, Wamoviricota i Arctiviricota.

Najviše novih vrsta virusa biće smešteno u razdeo Taravicota.

Video: KBC „Dr Dragiša Mišović“ od danas u redovnom režimu rada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA