≫ 

Viski rat okončan nakon 50 godina: Šta se krije iza bizarnog spora oko arktičkog ostrva

I Kanada i Grenland se nalaze 18 kilometara od ostrva Hans, što im omogućava da polažu pravo na stenu prema međunarodnom pravu

  • 1
Hans Island, 2003 Foto: Wikimedia/Per Starklint

Danska i Kanada postigle su dogovor o okončanju skoro 50 godina duge "svađe" oko vlasništva nad malim, nenaseljenim arktičkim ostrvom.

Od 1971. godine, zemlje se "bore" u takozvanom "viski ratu" da bi izmirile konkurentska potraživanja oko ostrva Hans.

Ekspedicije iz Otave i Kopenhagena su se borile sa ledenim uslovima i iznova vraćale kako bi zakopale flaše alkohola na sićušnoj steni od 1,2 kvadratnih kilometara.

Sada su se zvaničnici najzad složili da ostrvo podele otprilike na pola.

Ovaj "šaljivi rat" počeo je nakon što su se zemlje okupile da reše granične sporove u moreuzu Nares, kanalu 35 kilometara širokom koji razdvaja Kanadu i Grenland, autonomnu teritoriju Danske.

Godine 1973. postigli su dogovor o stvaranju granice kroz moreuz, ali dok su pregovarali, pojavile su se konkurentske tvrdnje nad malenim ostrvom.

I Kanada i Grenland se nalaze 18 kilometara od ostrva Hans, što im omogućava da polažu pravo na njega prema međunarodnom pravu.

Godine 1984. Kanada je napravila hrabar ulog za vlasništvo kada je iskrcala trupe na njega.

Brzo su postavili svoju zastavu sa javorovim listom i zakopali flašu kanadskog viskija, pre nego što su se vratili kući.

Ministar za grenlandska pitanja Danske nije mogao da dozvoli ovakvu provokaciju. Nedeljama kasnije krenuo je na ostrvo Hans, gde je zamenio "uvredljivu" kanadsku simboliku danskom zastavom i flašom najfinijeg brendija iz Kopenhagena.

Hans Island, 2003 Foto: Wikimedia/Per Starklint

On je čak otišao korak dalje od Kanađana, ponosno ostavivši poruku na kojoj je pisalo: "Dobro došli na dansko ostrvo".

I tako su počeli "ratovi viskija".

Tokom narednih 49 godina, desetine Kanađana i Danaca učestvovali su u ritualu, a posetioci ostrva opisuju "more blago pohabanih zastava i obaveštenja".

Konačno, 2018. godine, zemlje su odlučile da osnuju zajedničku radnu grupu za rešavanje spora, okončavajući njihovu višedecenijsku politiku da se "slažu da se ne slažu".

Sporazum će biti potpisan kada obe zemlje daju odobrenje parlamenta, a ostrvo će biti podeljeno duž prirodnog rascepa na steni, navodi se u sporazumu koji je u utorak objavilo dansko ministarstvo spoljnih poslova.

Kada budu potpisane, Kanada i Danska će uspostaviti najdužu pomorsku granicu na svetu od 3.882 kilometara.

Video: Najstariji burbon ima između 3. i 4. veka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ❓❗

    15. jun 2022 | 11:23

    Oni se 50 godina svađaju oko jedne stena u moru a nama oteli 25% teritorije države?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA