≫ 

Šta se ovo dešava? Otvorila se ogromna rupa u Čileu, ovo se nikad ranije nije desilo

Vrtača se otvorila na mestu rudnika bakra Alkaparosa

  • 0
Čile rupa vrtača  Tierra Amarilla Foto: Profimedia/OHAN GODOY/AFP

Ogromna rupa, dovoljno širok da proguta Belu kuću, otvorio se na parceli rudarskog zemljišta u Čileu, navodi Sernageomin, Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo ove južnoameričke zemlje.

Zjapeća rupa, to jest vrtača, široka 32 metra pojavila se u subotu, 30. jula u ruralnom području izvan grada Tiera Amarilja, oko 800 kilometara severno od glavnog grada Santjaga. Poređenja radi, Bela kuća meri oko 26 metara širine. Čini se da je rupa duboka oko 200 m, sa rezervoarom vode koja pljušti oko dna, navodi Vice.

Vrtača se otvorila na mestu rudnika bakra Alkaparosa. Prema Lundin Miningu, kanadskoj kompaniji koja je vlasnik rudnika, nisu prijavljene povrede ili šteta. Geolozi Sernageomina istražuju rupu i postavili su sigurnosni perimetar od 328 stopa 100 m oko lokacije.

Vrtače su jame koje se formiraju iznad područja gde se voda skuplja pod zemljom bez spoljne drenaže, što dovodi do toga da voda izrezuje podzemne pećine, ranije je izvestio Live Science. Vrtače se takođe redovno formiraju u blizini starih i aktivnih rudnika, gde su izvađene velike količine stena i rude, pokazalo je nekoliko studija. Ponornice se često formiraju postepeno tokom mnogo godina, ali se takođe mogu otvoriti sasvim iznenada, noseći sa sobom automobile, kuće i ulice.

Kristobal Zunjiga, gradonačelnik Tiera Amarilje, rekao je lokalnoj radio stanici da je rudarska operacija Alkaparosa već uzela danak u njegovoj zajednici. Prema Zunjigi, podrhtavanje i svakodnevna miniranja rudnika "su uništili naše kuće i naše ulice, a danas su uništili i tlo".

- Danas se to dogodilo u prostoru koji je poljoprivredno dobro, ali naš najveći strah sada je da bi se to moglo dogoditi u naseljenom mestu, na ulici, u školi - dodao je Zunjiga.

Video: Čovek hodao trotoarom, onda se ispod njega odjednom stvorio ambis: Rupetina ga zamalo progutala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA