Francuska sprema plan za spasavanje kita iz Sene: Vozila ne mogu do reke, sve će morati da se radi ručno

Ideja je da se beluga odveze putem do neotkrivenog bazena sa morskom vodom gde se može lečiti pre nego što bude puštena na slobodu

  • 1
Beluga kit zalutao u reku Senu Foto: Tanjug/AP

Francuski zvaničnici napreduju sa delikatnim planom za transport kita beluge nazad u okean nakon što je otplivao daleko uz reku Senu prema Parizu, dovodeći svoj život u opasnost, rekao je u utorak pomorski stručnjak.

Kit dugačak četiri metra otkriven je prošle nedelje i činio se bolesnim i neuhranjenim, ali je njegovo stanje "zadovoljavajuće", rekla je za AFP Izabel Braser iz parka morskih životinja Marineland u južnoj Francuskoj, najvećeg u Evropi.

Ona je dodala da su ovog jutra došli na ideju za nešto "što bi moglo da deluje", i da će o tome razgovarati sa ljudima koji će im pomoći.

Beluge su zaštićene vrste koje ne mogu dugo da prežive u slatkoj vodi.

Kit koji se sada zaglavio u Seni je oko 130 kilometara u unutrašnjosti od Lamanša kod Sen Pjer La Garen u Normandiji.

- Ono što je izuzetno je to što ovde obale Sene nisu dostupne za vozila... sve će morati da se radi ručno - rekla je Braser.

Beluga je zaglavljena i ne može da se kreće dalje u unutrašnjost - sada je udaljena nekih 80 kilometara od francuske prestonice - ali se ne okreće, a zvaničnici upozoravaju da pokušaji da se beluga "gurne" nazad ka moru nisu održivi, prenosi Rfi.fr.

Ideja je da se beluga odveze putem do neotkrivenog bazena sa morskom vodom gde se može lečiti pre nego što bude puštena na slobodu.

Ali izazovi su značajni i putovanje će verovatno dodatno opteretiti životinju tešku 800 kilograma.

Nevladina organizacija Sea Shepherd France, koja pomaže operaciju, rekla je u saopštenju od utorka da sedativi nisu opcija, jer su beluge takozvani "dobrovoljni disači" koji moraju biti budni da bi udahnuli vazduh.

Apel za donacije

- U svakom slučaju moramo da ga izbavimo odatle i pokušamo da shvatimo šta nije u redu - rekla je Braser.

Veterinari će imati stalni nadzor tokom ovog poteza.

Sea Shepherd je uputio apel za donacije teških užadi, mreža, dušeka i druge opreme.

Prema francuskoj opservatoriji Pelagis, specijalizovanoj za morske sisare, najbliža populacija beluga nalazi se u blizini arhipelaga Svalbard, severno od Norveške, 3.000 kilometara od Sene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sad poent

    9. avgust 2022 | 18:39

    Lupiti ga toljagom po glavi i dok se ne osvesti dovući ga do mora i rešen problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA