≫ 

Zašto se kaže "Bogat kao Krez"? Oko njegovog imena se ispredaju razne legende, a evo ko je zapravo bio

I o poreklu Krezovog bogatstva postoje brojne legende, a jedna od njih kaže da je otkrio skriveno blago kralja Mide

  • 0
Lidijski vladar Krez Foto: Wikipedia/Musée des Beaux-Arts de Tours

Njegovo ime ušlo je u rečnike gotovo svih evropskih jezika i najčešće se koristi kada se opisuje koliko je neka osoba bogata. Bogat kao Krez! Zbog čega se to govori?

Tokom godina razvile su se različite priče i legende, a o Krezu najviše saznajemo od Herodota. On je bio poslednji lidijski kralj, a ovom državom je vladao od oko 560. do 546. godine pre nove ere. I pogađate, bio je nezamislivo bogat.

O poreklu njegovog bogatstva postoje brojne legende, a jedna od njih kaže da je otkrio skriveno blago kralja Mide, frigijskog vladara koji je prema antičkoj mitologiji imao sposobnost da sve što dotakne pretvori u zlato, piše Nacionalna geografija.

Međutim, ne vezuju se za Kreza samo priče o bogatsvu. Krez je bio prvi "stranac" koji je došao u kontakt sa Grcima.

On je takođe osvojio kopneni deo Jonije, zauzevši Efes i druge gradove u zapadnoj Anadoliji. Međutim, zbog nedostatka pomorske sile, Jonce nikada nije pokorio nego je sa njima sklopio savez. Bogate poklone dao je proročištu u Delfima.

Poznat po tome što je finansirao izgradnju Artemidinog hrama u Efesu, jednog od sedam čuda antičkoga sveta.

Jedna od najpoznatijih Herodotovih priča o Krezu je i ona o (fiktivnom) susretu Kreza i Solona zakonodavca, kada su razgovarali o sreći. Krez je navodno mudrog Solona upitao postoji li srećniji čovek od njega, na šta mu je ovaj odgovorio da će to znati tek kada umre - aludirajući na to da sreća ne leži u ovozemaljskom materijalnom bogatstvu.

Iako je na kraju on bio taj u čije vreme je maloazijska država Lidija pokorena od strane Persije i Kira II Velikog, ta zemlja imala je i svoje svetle trenutke u njegovo vreme.

Na primer, Lidija se smatra prvim kraljevstvom koje je imalo novčiće, a kralj Krez je tamo kovao prve zlatnike i srebrne novčiće.

Krezova sudbina nakon Kirovog osvajanja opisana je u nekoliko antičkih izvora. Prema grčkom pesniku Bahilidu, Krez je pokušao da se spali na pogrebnoj lomači, ali je uhvaćen. Herodot tvrdi da je kralja, koga je Kir osudio da bude živ spaljen, spasao bog Apolon. Persijski lekar, rođen u Grčkoj, Ktesije kaže da se Krez kasnije povezao sa Kirovim dvorom i dobio namesništvo Barene u Mediji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA