Nakon kraljičine smrti, mnogi Indijci zahtevaju povratak skupocenog dijamanta: Evo zašto je važan

U Indiji je dragulj ozloglašen po načinu na koji su ga Britanci nabavili

  • 20
dijamant Koh-I-Noor KohINoor kraljica Elizabeta Foto: Sotheby's / Ferrari / Profimedia

Ubrzo nakon što je britanski monarh kraljica Elizabeta II preminula 8. septembra, reč "Kohinoor" počela je da se pojavljuje na indijskom Tviteru.

To je bila referenca na jedan od najpoznatijih dragulja na svetu. Kohinor dijamant je samo jedan od 2.800 kamenčića postavljenih u krunu napravljenu za Elizabetinu majku, poznatu kao Kraljica Majka - ali brilijant ovalnog oblika od 105 karata je poslovični dragulj u kruni.

U Indiji je ozloglašen po načinu na koji su ga Britanci nabavili.

Istorija Kohinora

Kada je iskopan u današnjem Andra Pradešu, tokom dinastije Kakatijan iz perioda između 12. i 14. veka, verovalo se da je imao 793 karata. Najraniji zapis o njegovom posedu stavlja ga u ruke Mogula u 16. veku. Onda su je zauzeli Persijanci, a potom i Avganistanci.

Sik Maharadža, Randžit Sing, vratio ga je u Indiju nakon što ga je uzeo od avganistanskog lidera Šaha Šudža Duranija. Zatim su ga stekli Britanci tokom aneksije Pendžaba. Istočnoindijska kompanija se dočepala kamena kasnih 1840-ih, nakon što je primorala 10-godišnjeg maharadžu Dandžipa Singa da preda svoju zemlju i imanje.

Kompanija je potom predstavila dragulj kraljici Viktoriji. Princ Albert, njen suprug, zatražio je da se ponovo iseče i postavljen je u krune kraljice Aleksandre i kraljice Marije pre nego što je stavljen u krunu Kraljice Majke 1937.

kraljica elizabeta kraljica majka, dijamant Koh-I-Noor KohINoor Foto: PA Images / Profimedia

Kraljica Majka je nosila deo krune na krunisanju svoje ćerke 1953. Kohinor je od tada bio među draguljima britanske krune, ali vlade u Iranu, Avganistanu, Pakistanu i Indiji su sve polagale pravo na dijamant.

Kontroverzno posedovanje dijamanta Kohinor u Britaniji

Iako nikakvi planovi za budućnost dragulja nisu otkriveni, mogućnost da ostane u Velikoj Britaniji navela je mnoge korisnike Tvitera u Indiji da traže njegov povratak.

- Ako Kralj neće nositi Kohinor, vratite ga - napisao je jedan.

Drugi je rekao da su dijamant "ukrali" Britanci, koji su "stvorili bogatstvo" od "smrti", "gladi" i "pljačke".

Nije prvi put da se traži povratak dijamanta. Nakon što je Indija stekla nezavisnost 1947. godine, vlada je zatražila povratak dijamanta. Indija je postavila još jedan zahtev u godini krunisanja kraljice Elizabete II. Ovi zahtevi su naišli na ćutanje, a Ujedinjeno Kraljevstvo je tvrdilo da ne postoje pravni osnov za restituciju Kohinora Indiji.

Britansko-indijski pisac i politički komentator Saurav Dut kaže da su šanse da Ujedinjeno Kraljevstvo vrati dragulj male.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ja

    9. septembar 2022 | 16:44

    Ako budu vraćali sve što su pokrali .propadne im cela imperija.Od oteto i žive.

  • DDF

    9. septembar 2022 | 16:39

    Ne postoji kontinent i drzavu gde englezi pod kraljevskom zastavom nisu pljackali,otimali i prisvajali blaga i dragocenosti od drugih drzava i naroda

  • Dex1389

    9. septembar 2022 | 16:48

    50 god treba da vraćaju ono što su otimali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA