≫ 

Zlatnici skriveni u 7. veku pronađeni u zidu u Izraelu: Vlasnik se nadao da će se jednom vratiti po njih

Osim zlatnih novčića, iskopavanje u rezidencijalnom delu drevnog grada, otkrilo je i ostatke zgrada, kanale za vodu i cevi, novčiče od bronze i mnogo toga još, naveli su izraelski zvaničnici

  • 1
Zlatni novac Izrael Foto: Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

Arheolozi su u Izraelu pronašli 44 zlatnika iz 7. veka skrivena u zidu u rezervatu prirode, navodi BBC.

Eksperti su procenili da su novčiči mase 170 grama pronađeni kraj reke Banias sakriveni tokom muslimanskog osvajanja te oblasti 635. godine. Kako navode, novčići su bacili novo svetlo na kraj vizantijske vladavine u toj oblasti.

Vizantijsko carstvo je bilo istočna polovina Rimske imperije, koje je preživelo više od 1.000 godina.

- Možemo da zamislimo vlasnika kako krije svoje blago zbog pretnji ratom, nadajući se da će se jednog dana vratiti da uzme svoje vlasništvo - rekao je Joav Lerer, rukovodilac iskopavanja. - Sa ove distance znamo da nije imao mnogo sreće.

Osim zlatnih novčića, iskopavanje u rezidencijalnom delu drevnog grada, otkrilo je i ostatke zgrada, kanale za vodu i cevi, novčiče od bronze i mnogo toga još, naveli su izraelski zvaničnici.

Dr Gabrijela Bijovski, ekspert za numizmatiku, rekla je da su neki od novčića pripadali caru Fokasu (602-610), ali je većina pripadala njegovom nasledniku Heraklu.

Banias ima posebno mesto u hrišćanskoj tradiciji, jer se veruje da je tu Isus Hrist rekao apostolu Petru "na ovoj steni sagradiću svoju crkvu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mama

    4. oktobar 2022 | 08:57

    To su zlatnici Svetog Save, koji je pozlatio muslimanima prostoriju tajne vecere da bi je odkupio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA