≫ 

Naučnici ostali u čudu: U Tihom okeanu otkriveno stvorenje koje je dobilo ime po Spilbergovom vanzemaljcu

Njegovo telo je izgrađeno od sićušnih struktura po imenu spikule, koje su napravljene od silicijum dioksida

  • 0
Tihi okean, naučnici, stvorenje, vanzemaljac,

Printskrin: Youtube / OCEANEXPLORERGOV

Prilikom istraživanja podvodnog vulkana koji se nalazi na dubini od preko 2 kilometra u Tihom okeanu, naučnici su 2017. godine ostali u čudu pred prizorom koji su zatekli.

Umesto drveća,  ovu podvodnu šumu su činili korali neobičnog oblika. Među najupečatljivijima su bili - Rhodaniridogorgia koji izgledom podseća na četku za flaše, kao i oni spljošteni i u obliku harfe na čijim granama se nalaze obmotani dugi i ružičasti srodnici morskih zvezda. Svuda oko njih su se nalazili staklasti sunđeri, koji su izgledom podećali na naborane podsuknje koje se njihšu na povetarcu.

Ipak, kada su uočili sunđer sa visokom stabljikom na čijem vrhu se nalazio završetak u obliku dinje sa dve rupe koje su ih podsetile na zamagljene oči, nazvali su ga "sunđer ET" - po istoimenom liku iz filma Stivena Spilberga. Tri godine posle, najintrigantnije otkriće iz "šume čudnih" je dobio naučni naziv Advhena magnifica ili veličanstveni vanzemaljac, prenosi Nacionalna geografija.

Sunđeri možda izgledaju kao biljke, ali su u stvari životinje. Nemaju lice, mozak, srce, mišiće ili bilo koji drugi organ. Većina njih provodi život pročvršćen za morsko dno, skupljajući svojim sunđerastim telima sitne plutajuće čestice hrane. Advhena magnifica je ranije primećen samo još jednom i to godinu dana ranije u blizini Marijanskog rova, nakon čega je uzet uzorak i odnet na ispitivanje kod dr Kristijane Branko. Čim ga je ugledala znala je da gleda u nešto skroz drugačije.

Njegovo telo je izgrađeno od sićušnih struktura po imenu spikule, koje su napravljene od silicijum dioksida. Ispitujući ove složene strukture pod mikroskopom, Branko je uočila da se one razlikuju od onih koje je viđala kod drugih sunđera. Stoga je zaključila da ne samo da je u pitanju nova vrsta, već i potpuno novi rod dubokomorskih sunđera koje niko ranije nije opisao.

Međutim, kada je pogledala video snimak iz "šume čudnih", primetila je da su svi sunđeri bili orijentisani u istom pravcu kako bi skupljali hranljive materije. Ovo je navelo da pomisli kako pod mikroskopom novootkriveni sunđer vanzemaljac izgleda drugačije - ima drugačiju strukturu u poređenju sa drugim sunđerima - jer se prilagodio surovim uslovima kako bi lakše došao do hrane u mestima gde je ona retkost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA