Trostruko roditeljstvo: U ovoj zemlji 25 mališana zakonski ima dve majke i oca, ili dva oca i majku

U Argentini postoji 25 slučajeva višestrukog roditeljstva

  • 0
trudnica, beba, mama Foto: Unsplash

Jedna žena napisala je pismo svojoj deci pre nego što je umrla. Nije želela da čuva tajnu koja ju povređivala. Čitajući tekst, deca su saznala da njihov otac, onaj koji ih je podizao vaspitao, nije njihov biološki otac...

U ovakvoj situaciji i na zahtev, pravosuđe dozvoljava da se prizna trostruko roditeljstvo, odnosno da čovek može da ima dve majke i jednog oca, ili dva oca i jednu majku.

U Argentini postoji 25 slučajeva višestrukog roditeljstva. Prva dva su bila 2015. godine, neposredno pre stupanja na snagu reforme Građanskog i Privrednog zakonika. Punoletne osobe nisu procesuirale zahteve, a u ostalim slučajevima traženo je priznanje trostruke filijacije, i oni su takođe prihvaćeni. Samo kod dvoje do toga nije došlo jer u trenutku rešavanja deca više nisu imala vezu ni sa jednim od troje roditelja.

Tužba je jedini način da se zaobiđe član 558 Građanskog i Privrednog zakonika, koji propisuje da niko ne može imati više od dve roditeljske veze. Sudije mogu odlučiti o neustavnosti ili neprimenjivosti norme.

Glavna osnova za prepoznavanje da tri osobe mogu zakonski deliti materinstvo i očinstvo je društveno-afektivna.

- To je jaka, čvrsta i trajna veza između odrasle osobe koja tvrdi da se smatra roditeljem i maloletnog lica, sina odnosno ćerke, a da pritom ne raseljava roditelje koje već imaju - kaže Marisa Herera za Clarin.

Advokat Andres Gil Dominguez kaže da ove veze nisu zasnovane na prirodnoj filijaciji, već su izgrađene na društvenoj naklonosti i volji, odnosno želji da se bude otac ili majka.

Stručnjak za porodično pravo ističe da je "trostruka afilijacija ili poliamorija, kako se zove ljubav više od dvoje ljudi, još jedan način izgradnje porodice.

Najbolji interes deteta se takođe uzima u obzir. Herera prepričava slučaj u kojem je "dete intervjuisano i traži da se njegov nebiološki zakonski otac ne raseljava".

- I, pored toga, počeo je da ima emocionalnu vezu sa biološkim ocem, tako da ima emocionalnu vezu sa obojicom. Ova situacija dovodi do priznavanja biološkog oca bez raseljavanja osobe koja ga je odgojila - navodi ona.

Gil Dominguez ove zahteve zasniva na nacionalnom ustavu i međunarodnim ugovorima, jer je "neophodno garantovati pravo na formiranje pluralne porodice".

- Pravo na privatnost i nediskriminaciju se mora poštovati kada se koriste tehnike potpomognute reprodukcije - kaže advokat.

U njegovoj advokatskoj kancelariji, najveći broj upita koje dobija su za ono što on naziva "poreklom", odnosno kada se razmišlja o trostrukoj filijaciji pre začeća.

- Ovo nisu kontroverzne presude, već zahtevi za priznanje, u kojima se mora dokazati veza. Međutim, sudski put nije jednostavan. Stalno se pojavljuje protivljenje zahtevima branilaca i tužilaca. Oni moraju da brane zakonitost, ali se protive punom ostvarivanju prava. Dakle, ignorišu Ustav i međunarodne ugovore da bi dali prioritet svojoj ideologiji - naglašava Gil Dominguez.

U zakonodavnoj sferi postoji predlog zakona koji predlaže da se izmene članovi Građanskog i Privrednog zakonika i tako reguliše trostruka filijacija.

Prva registracija trostruke afilijacije u Latinskoj Americi bila je u La Plati. Supruge Suzana i Valerija su sina Antonija upisale svojim prezimenima, sve dok 22. aprila 2015. godine Pokrajinski registar Buenos Ajresa nije dozvolio biološkom ocu Ernanu da sinu dopiše i svoje prezime.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA