• 0
 ≫ 

Kikotanje hijena: Šta znači njihov "smeh"?

 ≫ 

Iako karakteristično oglašavanje ovih zveri asocira na opuštenost, u tim trenucima šala im je na poslednjem mestu. Šta zapravo govore “histerične” poruke ovih lukavih predatora?

  • 0
Hijene i smeh

Foto: Shutterstock

Nema osobe koja barem jednom u životu nije čula karakteristično oglašavanje hijene. Ovaj zvuk koji podseća na smeh ili kikot ne odražava njihovu duhovitu prirodu, naprotiv. Isprekidana vokalizacija hijena izražava nervozu, a galama i krici koje ispuštaju imaju ulogu uzbunjivanja i prizivanja ostatka čopora radi suprotstavljanja lavovima ili drugim neprijateljima. Osim pokazivanja nervoze i nemira, neke hijene se “smehom” pokoravaju određenom članu čopora.

Iako u zarobljeništvu, pegava hijena iz VIDEO snimka našla je povod za "kikotanje", ali smatramo da joj ipak ništa nije smešno.

Kada se hijene smeju?

Pegave hijene se uglavnom kikoću za vreme sukoba sa drugim životinjama ili prilikom lova. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju uporedili su oglašavanje 17 hijena i otkrili da se svaka od njih kikoće na unikatni način.

Hijene i smeh

Foto: Shutterstock

Zašto se hijene smeju?

Osim činjenice da se smeh svake hijene razlikuje od kikotanja ostalih jedinki u čoporu, istraživači su otkrili da starije životinje proizvode niže tonove, a glasovi dominantnijih pojedinaca manje su “histerični” u odnosu na podređene članove. Hijena koja se oglašava “umerenim” tonovima objavljuje lični identitet, godine, društveni status i obraća se svima u čoporu.

Iako je neizvesno kako ovi predatori tumače informacije koje plasiraju “smejanjem”, jedno je sigurno: svaka hijena zna ko je ko u grupi, ko se oglašava i gde se nalazi a da pritom uopšte ne mora da podigne glavu!

Društveno”uređenje” čopora hijena zahteva opsežnu komunikaciju da bi dobro funkcionisao, pa se ove životinje oglašavaju na više od deset načina, od tihog stenjanja do raznih urlika, od kojih svaki ima posebno značenje.

Hijene i smeh

Foto: Shutterstock

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok