Kralj Čarls uskratio titulu mlađem bratu, želi da je dodeli princezi Šarlot? Za to ima poseban razlog

Titula vojvode i vojvotkinje od Edinburga jedna je od najviših u kraljevskoj porodici

  • 0
kralj Čarls, Princ Edvard, Vojvoda od Kenta, Prince Edward duke of Kent, Princeza Šarlot

Foto: Chris Radburn-Reuters, Jane Barlow-PA/POOL/Splash News/Profimedia, Tanjug/AP

Kralj Čarls nije postavio princa Edvarda za vojvodu od Edinburga jer navodno čuva tu titulu za princezu Šarlot, prenose britanski mediji.

Ovi navodi dolaze nakon višemesečnih spekulacija o tome zašto je kralj uskratio ovu titulu svom mlađem bratu, od koga se očekivalo da će je naslediti nakon smrti princa Filipa prošle godine.

"Diskusije su u toku, ali je najbolji ishod za kralja da ova titula pripadne princezi Šarlot. To bi bio lep način da se setimo pokojne kraljice Elizabete, koja je imala titulu vojvotkinje od Edinburga", rekao je neimenovani izvor blizak kraljevskoj porodici.

Kao drugo dete princa od Velsa, Šarlot je treća u redu za presto, posle svog oca princa Vilijama i brata princa Džordža.

Kada je Kejt Midlton bila trudna sa prvim detetom, pravila kraljevske primogeniture su promenjena, kako bi se omogućilo da devojčice u kraljevskoj porodici imaju ista prava kao i dečaci.

Iako je Kejt prvo rodila dečaka, pa devojčicu, ovim zakonom nije promenjen nasledni red kada su dobili treće dete, princa Luija, koji je u naslednom redu ostao iza sestre.

Titula vojvode i vojvotkinje od Edinburga jedna je od najviših u kraljevskoj porodici, piše Daily Mail.

Položaj Šarlot kao drugog deteta prestolonaslednika sličan je položaju princeze Ane, kraljevske princeze, koja je bila drugo dete princa Filipa i tadašnje princeze Elizabete.

Ali za razliku od Ane, ona će biti visoko rangirana u redu za presto, sve dok njen stariji brat Džordž ne dobije decu.

Kada Vilijam postane kralj, Džordž će postati vojvoda od Kornvola, a zatim i princ od Velsa, ali ne i vojvoda od Edinburga.

"Šarlotin položaj je istorijski značajan jer je ona prva ženska članica kraljevske porodice čije mesto u naslednoj liniji neće nadmašiti njen mlađi brat. Dakle, ustavno je značajno da Šarlot dobije takvu odgovarajuću titulu, jer nije van granica mogućnosti da će ona stupiti na tron ako, na primer, princ Džordž ne bude imao dece", objašnjava izvor.

Titula vojvoda od Edinburga dodeljena je tri puta u istoriji britanske monarhije. Titulu je prvi put dodelio 1726. godine kralj Džordž Prvi za svog unuka princa Frederika koji je bio u direktnoj liniji sukcesije i kasnije postao princ od Velsa.

Tokom vladavine kraljice Viktorije, ona je 1866. godine dodelila titulu svom drugom sinu princu Alfreda. Džordž Šesti je potom dodelio titulu princu Filipu kada se oženio princezom Elizabetom 1947. godine.

Par je tada nosio titulu vojvoda i vojvotkinja od Edinburga.

Godinama se smatralo da će brat kralja Čarlsa, princ Edvard, treći sin kraljice i princa Filipa, dobiti taj čin, međutim, to se još uvek nije dogodilo.

Za razliku od svoje braće, koji su nakon venčanja dobili titulu vojvode, Edvard je postao grof od Veseksa, a njegova supruga Sofi postala je grofica.

On je takođe na svoj 55. rođendan postao grof od Forfara 2019. godine.

Bakingemska palata se još uvek nije oglašavala ovim povodom.

Video: Ličnosti sveta: Kraljica Elizabeta II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA