Kako se druže mravi: Cela kolonija pije mleko koje luče larve i lutke!

Mravlje larve hrane se fluidom iz tela starijih “lutaka”, a u ispijanju koktela od raspadnutih kutikula, pomešanih sa enzimima koji ih rastvaraju, uživaju svi članovi mravlje zajednice

  • 0
Druženje mrava uz ispijanje "mleka" Foto: Shutterstock

Ne postoji ništa bolje od druženja, a sa ovom konstatacijom se slažu čak i životinje koje zajedno "ispijaju" piće.

Reč je o insektima, tačnije mravima: oni biraju tečnost punu hranljivih materija koje curi iz njihove - dece, prenosi Sciencealert. U ispijanju ovog "nektara" učestvuje cela kolonija, od najmlađih mrava do odraslih jedinki.

"Kolostrum" za sve mrave

Druženje mrava uz ispijanje Foto: Shutterstock

Mali mravi luče ovu tečnost u velikim količinama tokom određene faze razvoja. Kako se pretpostavlja, to je materija koja se iz njih oslobađa dok se “presvlače”. Ovaj fluid nastaje od starih kutikula larve koje razgrađuju enzimi, a sve zajedno čini nektar u kome se mravi prosto dave!

„Prvih nekoliko dana nakon izleganja, larve se hrane materijom koja ima ulogu sličnu kolostrumu“, objavio je Danijel Kronauer, biolog sa Univerziteta Rokfeler. Kronauer kaže da i zreli mravi halapljivo ispijaju ovaj fluid čija je uloga nejasna kad je reč o odraslim jedinkama. Pretpostavlja se da utiče na njihov metabolizam.

Ritual ispijanja “koktela” iz larvi, odnosno lutaka uočen je prilikom istraživanja uticaja socijalne izolacije na mrave. Orli Snir, etolog sa Univerziteta Rokfeler, i njegove kolege su sklonili lutke iz kolonije i eliminisali izvesnu količinu tečnosti pored nekih larvi, dok ostale nisu dirali. Rezultati su bili iznenađujući.

„Izolovane lutke u čistim uslovima uzgoja udavile su se u sopstvenom soku koji nismo uklonili. Lutke koje nisu držane u sterilnom okruženju, podlegle su gljivičnim infekcijama. Međutim, čim se „mleko“ pojavilo, stigli su pripadnici kolonije i lutke su pokazale visok stepen preživljavanja. Ovo dokazuje da larve, odnosno lutke zavise od odraslih koji ih čiste od mlečnog “sekreta”. Da nije tako, budući mravi brzo bi uginuli”, zaključuju Snir i tim.

Hormoni, vitamini, šećeri...

Mladi mravi proizvode “mleko” u naizgled uspavanoj fazi razvoja - dok se iz larve pretvaraju u lutke, a po preobražavanju u odrasle jedinke potamne zahvaljujući pigmentu. Ova faza se slučajno poklapa sa izleganjem sledeće grupe larvi. Koristeći u eksperimentu plavu boju za hranu, tim je dokazao da su i novi mladunci ispijali zajedničko piće! Odrasli mravi brižljivo su ih postavljali na lutke koje su lučile “mleko”. Ako novoizlegle larve nisu konzumirale tečnost u prvih nekoliko dana života, bile su izložene opasnosti od uginuća. U mleku lutke identifikovani su hormoni i neuroaktivne supstance, zajedno sa aminokiselinama, šećerima i vitaminima.

Mravi su izuzetno međusobno povezani unutar kolonije i funkcionišu kao jedan organizam. Svaka društvena klasa ima specifičnu ulogu, “tvoreći” neku vrstu tkiva ili organa. Zasad nije jasno kako tečnost iz lutke utiče na društvenu strukturu ovih insekata, ali je to naredni zadatak istraživača.

„Način na koji mravi koriste hranljivu tečnost iz lutki stvara zavisnost između različitih razvojnih faza ovih insekata“, kaže Kronauer. "To samo pokazuje u kojoj meri kolonije mrava zaista funkcionišu kao integrisana jedinica."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA