≫ 

Japanski milijarder odabrao osam saputnika za let na Mesec: "Ne mogu da propustim ovu priliku"

Odabrana je i rezervna posada u kojoj je američka olimpijska snouborderka Kejtlin Farington i japanska plesačica Miju

  • 0
Yusaku Maezawa Jusaku Maezava Foto: Profimedia/AFP/Kirill KUDRYAVTSEV

Japanski modni magnat Jusaku Maezava odabrao je osam saputnika koji će mu se pridružiti na putovanju oko Meseca svemirskom letelicom „Staršip“ koju priprema Maskov „Spejs Iks“. U grupi su između ostalih, američki di-džej Stiv Aoki i popularni jutjuber Tim Dod, poznatiji kao „Evridej astronaut“, prenosi RTS.

Misija, nazvana „Dragi Mesec" (Dear Moon), prvi put je najavljena 2018. godine. Maezava je prvobitno nameravao da povede grupu umetnika sa sobom na šestodnevno putovanje oko Meseca, ali je kasnije je proširio svoju definiciju „umetnika" i dodao da je poziv otvoren za ljude iz svih sfera života koji sebe doživljavaju kao umetnike.

Maezavi, Aoki i Dodu će se pridružiti češki multidisciplinarni umetnik, koreograf Jemi A.D., irski fotograf Rijanon Adam, fotograf Karim Ilaja, indijski glumac Dev Joši, reditelj dokumentarnih filmova Brendan Hol i južnokorejski reper Čoi Seung Hjun, koji nosi umjetničko ime T.O.P.

- Ne mogu da propustim ovu priliku - izjavio je Aoki. „Moja duša vapi za ovim.“

Odabrana je i rezervna posada u kojoj je američka olimpijska snouborderka Kejtlin Farington i japanska plesačica Miju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Everyday Astronaut (@everydayastronaut)

Misija „Dragi Mesec“ i dalje oglašava da će poleteti 2023. godine, i pored toga što novi sistem svemirske letelice „Spejs Iksa“ tek treba da obavi svoj prvi orbitalni probni let.

Maezava snosi sve putne troškove, čiji iznos i dalje nije poznat, a saputnici putuju besplatno.

Postojala su dva glavna kriterijuma za odabir Maezavinih saputnika, stoji na portalu misije: Kandidati bi trebalo da nastoje da „pomeraju granice" u svom delokrugu rada odlaskom u svemir „kako bi pomogli drugim ljudima i širem društvu na neki način", i treba da budu spremni da podrže svoje kolege članove posade tokom putovanja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by TOP (@choi_seung_hyun_tttop)

U jednom trenutku prošle godine, Maezava je takođe rekao da za misiju traži „životnu saputnicu“ koja bi mu se pridružila na putovanju. Ali kasnije je otkazao te planove, rekavši da je imao „pomešana osećanja“ u vezi sa ovakvim odabirom kandidata za učešće u poduhvatu.

Otkako je prvi put najavljena misija „Dragi Mesec“, Maezava je već obavio svoje prvo putovanje u svemir. U decembru 2021. godine boravio je 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici o svom trošku, a otputovao je ruskom letelicom „Sojuz“.

„Staršip" još uvek u radionici

Masivna raketa „Staršip“ još uvek se nalazi u razvojnim postrojenjima „Spejs Iksa“ u južnom Teksasu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Yemi A.D. (@yemialchemist)

Nekoliko provih prototipova je obavilo kratke „testove skoka“, od kojih su neki uspeli da se vinu nekoliko milja iznad Zemlje, ali kompanija još uvek nije testirala „Super hevi“, ogromnu raketu od 69 metara koja će biti potrebna da pokrene svemirski brod od 50 metara u Zemljinu orbitu ili dalje.

Izvršni direktor „Spejs Iksa“, Ilon Mask, već mesecima najavljuje da će uskoro biti spreman prvi test, iako kompanija još uvek čeka dozvolu za lansiranje od saveznih regulatora.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Karim Iliya 📷 (@karimiliya)

Mask je ranije rekao da očekuje da će „Staršip“ obavljati redovne letove od 2023. godine, ali nije jasno da li će „Spejs Iks“ uspeti da ispoštuje taj rok. Poznato je da ovi projekti uglavnom traju mnogo duže nego što je planirano i da imaju mnogo veće troškove, nego što se očekivalo.

Ako probni letovi „Staršipa“ budu uspešni i misija „Dragi Mesec“ krene sa Zemlje, Maezavina posada mogla bi da bude prva grupa civila koja će izaći izvan zemljine niske orbite.

Planirano je da u šestodnevnoj misiji provedu tri dana na putu do odredišta, da obiđu oko Meseca i vrate se na Zemlju.

Video: Rusija lansirala vojni satelit u svemir

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA