Deca nemaju obavezu da viđaju babu i dedu ukoliko to ne žele: Neobična odluka suda u Italiji

Višegodišnji sudski spor pokrenuli su baba, deda i očev brat jer ne mogu da se sretnu sa decom "zbog prepreka koje su im postavili roditelji dece" sa kojima su u porodičnoj svađi

  • 2
bake i deke, unuci Foto:Shutterstock

Vrhovni kasacioni sud Italije doneo je odluku da deca nemaju obavezu da viđaju babu i dedu ukoliko to ne žele.

Presuda suda juče je doneta u postupku koji su pokrenuli roditelji dvoje dece, žaleći se na odluku niže sudske instance kojom su deca bila prinuđena da provode vreme sa babom, dedom i rođacima s očeve strane, prenosi Gardijan.

Višegodišnji sudski spor pokrenuli su baba, deda i očev brat, koji su podneli tužbu sudu za maloletnike u Milanu jer ne mogu da se sretnu sa decom "zbog prepreka koje su im postavili roditelji dece" sa kojima su u porodičnoj svađi.

Londonski list navodi da prema italijanskom Zakonu o porodici koji je počeo da se primenjuje 2006. baba i deda deteta razvedenih roditelja imaju pravo da od suda, u slučaju da su im roditelji deteta zabranili da ga viđaju, zatraže da odluči da li je takva zabrana nelegalna i da li narušava dobrobit deteta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mima

    2. februar 2023 | 07:36

    Sve vodi u raspad porodice. A najvise ce stradati deca jer nisu naucena da ljube bliznje svoje. A da ne pricam o onima koji su decu zatrovali mrznjom. Ne daj Boze biti u njihovoj kozi

  • A. P

    2. februar 2023 | 21:03

    Nemaju ni baba ni deda obavezu, da od rodenja dece brinu o njima, ali ipak to rade stosu stub porodice, kuda ide ovaj svet, jedino u ponor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA