Vreme čitanja: oko 2 min.

Na romantičnoj večeri u školjki pronašla biser: Snimak na TikToku oduševio sve, da li se ovo često događa?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi su bili oduševljeni njenim otkrićem jer jestive školjke uglavnom ne proizvode bisere

  • 0

Jedna korisnica TikToka je prilikom romantične večere, u školjki pronašla biser.

"Upravo jedemo kamenice i iz jedne je izašao biser. Sitan je, sitan, ali je biser", napisala je Kenija Mak iz Meksika, pokazujući biser koji je pronašla tokom večere u jednom ribljem restoranu u Dalasu.

Snimak na kojem se vidi kako Mak drži maleni biser u ruci dok se čudi svojoj sreći pogledalo je više od 800.o00 ljudi.

Mnogi su bili oduševljeni njenim otkrićem jer jestive školjke uglavnom ne proizvode bisere. Reč je naime o potpuno drugoj porodici Ostreidae, dok su biserne kamenice deo porodice Pteriidae.

Druga raširena zabluda jeste da se biseri formiraju kad zrno peska ili šljunka ostane zarobljeno unutar kamenice, a da je to istina, biseri bi bili uobičajeni, a ne retkost. Svet kamenica prepun je šljunka: žive u pesku, a život provode neprestano ga usisavajući i izbacujući, i to bez imalo problema, piše Večernji.

Biseri se stvaraju kad u kamenice dospeju ozbiljniji uljezi što mogu biti mali komadići krhotina - kosti, ljuštura ili korala - ali najčešće se ipak radi o nečem značajnijem. Kamenice napadaju raznorazni paraziti, uključujući i neke vrste crva, sunđera i školjki, koji probijaju ljušturu kamenice. Usled takve ozbiljnije iritacije dolazi do nastanka bisera.

Nakon što je kamenica napadnuta, ona počinje da izoluje parazita okružujući ga takozvanom bisernom vrećicom. Cela unutrašnjost kamenice prekrivena je organom koji se naziva plašt koji luči posebnu materiju, takozvanu madreperla. Ova materija još se naziva i sedefom, čvrsta je, a istovremeno raskošna i nastaje sabijanjem kristala kalcijum-karbonata između slojeva organske izlučevine slične keratinu. Neprijateljskog uljeza obavija slojevima i slojevima sedefa, a krajnji je rezultat toga biser, piše Znanost blog.

Iako Mak još nije dobila zvaničnu procenu vrednosti morskog dragulja, prema Pearl Source-u potencijalno bi mogao da vredi i oko 1.000 dolara, prenosi NY Post. Inače, verovatnost pronalaska bisera u školjki izuzetno je retka, a samo jedna od 10.000 kamenica krije ovo okeansko blago.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA