Vreme čitanja: oko 2 min.

Da svi troše kao Švajcarci, ne bi nam planeta dugo potrajala: Srbija za primer "sabraći" iz bivše SFRJ

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj gorući problem već decenijama muči naučnike, ali rešenje ne što se ne nazire, već ni način da se probudi svest sveta o onome što nam se svima dešava.

  • 1
Zemlja planeta Foto: Tanjug/AP/NASA

Resursi naše planete su ograničeni, a sa sve većim razvojem i porastom broja stanovnika na Zemlji njihova potrošnja je sve veća i veća. Čak toliko da će nam uskoro ova naša matična planeta biti nedovoljna za zadovoljavanje svih potreba čovečanstva.

Ovaj gorući problem već decenijama muči naučnike, ali rešenje ne što se ne nazire, već ni način da se probudi svest sveta o onome što nam se svima dešava.

I zato je ustanovljen takozvani "Dan prekoračenja".

Taj dan predstavlja datum u godini kada određena država ima veći ekološki otisak po stanovniku u odnosu na globalni biokapacitet po osobi (1,6 globalnih hektara), te bi tog dana (po toj državi), ako bi svi Zemljani trošili po koeficijentu te države, pao Dan prekoračenja Zemlje, objašnjeno je na istoimenom sajtu.

Uzmimo za primer Švajcarsku.

Dan prekoračenja za tu državu (zasnovan na podacima iz 2018. godine za potrebe izračunavanja podataka za 2023.) bazira se na rezultatima iz Nacionalnog otiska i Globalnog biokapaciteta.

Ako bi svi Zemljani živeli kao Švajcarci, bile bi potrebne 2,75 Zemlje kako bi se čovečanstvo izdržavalo. Do te brojke se dolazi tako što se ekološki otisak te zemlje od 4,35 globalnih hektara (gha) podeli sa Globalnim biokapacitetom koji iznosi 1,6 gha.

Alpskoj državi Dan prekoračenja u 2023. je 133. dan u ovoj godini, odnosno 13. maj.

Naravno, nemaju sve zemlje imati dan prekoračenja. Prema gornjoj jednačini, zemlja će imati dan prekoračenja samo ako je njen ekološki otisak po osobi veći od globalnog biokapaciteta po osobi (1,6 gha).

Što se naše zemlje tiče, u Srbiji Dan prekoračenja ove godine pada 8. jula. Dakle, nismo toliko zahtevni kao Švajcarci, a u odnosu na neke druge smo baš "male mace".

Najveći trošadžije ubedljivo su Katar (Dan prekoračenja dosegao već 10. februara), Luksemburg (14. februara), zatim Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirari i SAD (13. marta), te čitav niz drugih država (Australija, Belgija, Danska, Finska, Južna Koreja, Švedska, Austrija, Čepška, Holandija, Norveška, Slovenija, Novi Zeland, Irska, Rusija, Saudijska Arabija, Nemačka, Izrael, Francuska, Japan...).

Što se bivše "sabraće" sa prostora nekadašnje SFRJ tiče, uz Sloveniju koja je u svetskom vrhu, kod svih je Dan prekoračenja pre srpskog. Crna Gora će ga dočekati 17. maja, Hrvatska 29. maja, BiH 5. jula, a Severna Makedonija 6. jula.

(Telegraf.rs)

Video: Dostupna i čista energija, jer planeta Zemlja nema alternativu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ups

    13. april 2023 | 16:17

    E znam kako mozemo da budemo “sabraci” kad su to sve srbi sa govornim manama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA