Vreme čitanja: oko 2 min.

Agresivna roda "teroriše" meštane: Oštetila šest automobila, šteta više hiljada evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roda teroriše malo slovačko selo, vozači je se plaše.

  • 0
Roda Foto: Pixabay

Roda teroriše stanovnike slovačkog Felsočernjena: agresivna ptica je već nanela više hiljada evra štete na automobilima lokalnog stanovništva.

Zaštitnici prirode objašnjavaju napade roda činjenicom da životinja svoj odraz na staklu i karoseriji automobila vidi kao sokola i pokušava da ga uplaši. Ova reakcija je najkarakterističnija za pticu kada sedi na svojim jajima i brani svoju teritoriju od stranih roda, kako joj ne bi ukrale hranu, prenosi portal novini.sk.

"Pogledajte u tu rupu", rekla je Silvija Žinčakova, predsednica sela Černina. Agresivna roda je do sada oštetila šest automobila.

"Provokator roda. Šeta po selu i radi šta hoće", objasnio je oštećeni Matej Krivda.

"Sve što odražava njegovu sliku, ona doživljava kao šok i pokušava da to izbaci sa lokacije", objasnila je Ana Mačkova iz Uprave za zaštićeni predeo istočnih Karpata. "To je reakcija rode kada sedi na svojim jajima i treba da zaštiti svoju teritoriju od stranih roda kako ne bi jele njenu hranu", dodao je stručnjak za ove ptice Miroslav Fulin.

U selu Černina živi oko 150 ljudi. Gotovo da nema dvorišta koje roda ne bi obišla. "Ta roda će proći tri metra pored vas bez znaka straha", rekla je Žinčakova.

"Šteta se procenjuje na 5.000 evra. Potrebno je da se ceo auto popravi. Plaćam dodatno osiguranje, do sada su to odbijali, ali podneo sam žalbu", rekao je Čirak.

Zakonski osiguranje ne pokriva takvu štetu, već samo od nezgode. Osiguravajuća društva broje na desetine retkih događaja svake godine. "Na primer, osiguravajuća kompanija je imala prijavljen događaj u kojem su štetu izazvale ptice koje su pokušale da otvore orahe koje su bacale na krov automobila i tako izazvale udubljenja na njemu", objasnila je Eva Jackova, portparolka Slovačkog udruženja osiguravajućih društava.

Ljudi su za sada strpljivi. I pored štete od više hiljada evra, čekaju da vide kakvo će rešenje predložiti konzervatori. Preporučuju da parkirate automobile u garaže, ili da ih prekrijete mat čaršavom.

Mladunci roda bi uskoro trebalo da se izlegu i mogli bi da reše situaciju.

"Roda će tražiti hranu i neće biti zaokupljena odrazima u automobilima i prozorima", rekla je Mačkova.

"Nadajmo se da će se opametiti, brinuti o porodici i da neće oštetiti automobile", zaključila je Žinčakova.

(Telegraf.rs)

Video: Ptiče je bilo prepušteno samo sebi, ležalo je zgrčeno u gnezdu, a onda su ga spasili dobri ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA