• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamak se prodaje za 30.000 funti, ali u ugovoru postoji začkoljica u "malim slovima"

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan je da ova lokacija bude tranformisana u "utočište svetske klase"

  • 0
Srednjevekovni zamak, ostaci zamka

Foto: Shutterstock

Zamak u Šetlandu je na prodaju za samo 30.000 funti, ali potencijalni kupac mora da obrati pažnju na "mala slova" u ugovoru - iznos za renoviranje, kako bi se spasila 200 godina stara zgrada, košta 12 miliona funti.

Brough Lodge, koji se nalazi na 40 hektara zemlje na ostrvu Fetlar, traži "filantropskog preduzetnika" koji će preuzeti planove da transformiše lokaciju u utočište svetske klase.

Prema planovima bile bi napravljene 24 spavaće sobe i restoran, uključujući i povišenu trpezariju, uz zadržavanje postojeće zgrade, po procenjenoj ceni od 12 miliona funti za kupca.

"Vizija je jednostavna, ali efikasna", navodi Brough Lodge Trust, koji je osnovan 1998. da bi sačuvao zgradu, na svojoj veb stranici.

"Brough Lodge… biće pretvoren u utočište svetske klase koje će oduševiti sve koji ga posete. Prema planovima koje smo razvili, istorijski karakter zgrade bi bio u potpunosti poštovan. Nadamo se da će filantropski preduzetnik podeliti našu viziju i preuzeti projekat."

Otkako je preuzela imanje, fondacija kojom upravljaju volonteri potrošila je više od 500.000 funti donacija kako bi imanje učinilo vodonepropusnim i stavilo novi krov.

Datira iz 1820. godine, Brough Lodge je izgrađen na mestu ranije kuće od strane trgovca po imenu Artur Nikolson i inspirisan arhitekturom koju je video dok je putovao po Francuskoj, Švajcarskoj i Italiji.

Zgrada, koja je navedena kao kategorija A od strane "Historic Environment Scotland", nalazi se na severozapadnom kraju Fetlara i nije naseljena od 1980-ih kada se poslednja ledi Nikolson iselila.

Oliv Borland, poslednja naslednica porodice Nikolson, prenela je vlasništvo nad imanjem 2007. godine na "Brough Lodge Trust" i jedan je od poverenika.

Idealno za odmore za ljubitelje joge

Gosti koji učestvuju u odmorima u zamku imali bi priliku da pohađaju časove rada sa tekstilom, a fondacija se nada da će ukazati na globalnu reputaciju Šetlanda kao centra izvrsnosti u pletenju i tkanju.

Mirno okruženje ostrva bi takođe bilo idealno za ljubitelje joge, navode iz fondacije.

Projekat će koristiti ostrvu od 61 stanovnika zahvaljujući otvaranju do 14 radnih mesta, dodaje se, a "moguće se stimulisati dalje unutrašnje investicije".

Zgrada će takođe pomoći da se razvije bolje razumevanje, kako unutar Šetlanda, tako i šire, Fetlarovog kulturnog nasleđa.

Prihod od prodaje ide za školarinu ručnog pletenja za decu, kažu u fondaciji.

(Telegraf.rs)

Video: Bogati grof pre 110 godina od tvrđave pravio luksuznu palatu: Aritektonski hipster

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA