Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznato koju će titulu Kamila nositi ukoliko nadživi supruga Čarlsa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraljica Kamila je u poslednjih godinu dana dva puta promenila titulu

  • 0
Kraljica Kamila Tanjug/AP

Vilijam, princ od Velsa, sledeći je u redu za britanski tron, što znači da će naslediti svog oca kralja Čarlsa Trećeg kada on umre.

Iako se smatra da je kralj dobrog zdravlja, mnoge zanima koju će titulu nositi Kamila ukoliko ga nadživi. Sadašnja britanska kraljica je u poslednjih godinu dana dva puta promenila titulu.

Kada se udala za kralja Čarlsa 2005. godine, zvanično je bila poznata kao vojvotkinja od Kornvola. Nakon smrti kraljice Elizabete Druge u septembru, postala je kraljica supruga kada je njen muž preuzeo presto. Zatim je na krunisanju 6. maja, dobila titulu kraljica Kamila.

Ukoliko Čarls premine pre nje, njena titula će se ponovo promeniti.

Kamila ne bi postala monarh, pošto se udala za kraljevsku porodicu i nije krvni srodnik. Princ Vilijam će u tom slučaju postati kralj pošto je prvi u redu za presto.

Njena nova titula, u ovim okolnostima, bila bi kraljica udovica, statusna titula koju nose udovice kraljeva.

Titulu udovica kraljica je prvi put upotrebila kraljica Adelaida kada je njen suprug kralj Vilijam Četvrti umro 1837. godine i nadživela ga je 12 godina.

Najnoviji primer gde je supruga nadživela monarha bila je pokojna majka kraljice Elizabete i koja je tokom Elizabetine vladavine nosila titulu kraljica majka. Kraljica majka je nadživela kralja Džordža, koji je umro 1952. godine, kada je imao 50 godina.

Kamilina situacija je drugačija jer se udala za kraljevsku porodicu i nema krvne srodnike u naslednoj liniji. Svoju titulu vojvotkinja od Kornvola dobila je 2005. godine, a ne princeza od Velsa zbog sećanja na Čarlsovu suprugu princezu Dajanu.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako su ljudi pozdravili kralja Čarlsa: Vrisak i uzbuđenje kad je prošla njihova kočija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA