• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimljena najređa životinja na svetu za koju nikada niste čuli: Preti im izumiranje, ostalo ih je samo desetak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procena je da je populacija ostala stabilna na 10 do 13 jedinki, uključujući jednog do dva mladunčeta

 • 1
Vakita

Foto: Tanjug/AP

Vakita bi mogla biti najugroženija životinja na svetu jer je njena populacija naglo opala zbog ilegalnog ribolova.

U maju su se specijalizovani geodeti vratili u sićušno utočište ove vrste delfina u Gornjem kalifornijskom zalivu u Meksiku, da vide da li je još neka preživela, piše "Yahoo News Australia".

U sredu se vlasti objavile su rezultate svog 17-dnevnog brojanja na međunarodnoj konferenciji za novinare. Ishod je pozdravljen kao "sjajna vest", a opstanak ove vrste smatra se "čudesnim".

Tim za istraživanje koristio je dva broda koji su nosili obučene akustične i vizuelne posmatrače. Dok su životinje viđene u 16 ​​navrata, veruje se da su iste životinje zabeležene više puta.

Koliko je vakita viđeno?

Tim je uključivao nezavisne naučnike, posadu "Sea Shepherd"-a i meksičke službenike za zaštitu prirode. Bili su u mogućnosti da snime i  fotografišu leđna peraja više životinja.

Procena iz njihovog istraživanja je da je populacija ostala stabilna na 10 do 13 jedinki, uključujući jednog do dva mladunčeta. Rezultat je otprilike isti kao kod poslednjeg velikog brojanja 2021. godine.

Konzervatorska grupa Centar za biološki diverzitet upozorila je da mali broj znači da je vakita i dalje u opasnosti od izumiranja i pozvala je meksičku vladu da učini više da ih zaštiti. Predstavnik neprofitne organizacije u Meksiku Aleks Olivera veruje da postoji "nedostatak sprovođenja" od strane vlasti da bi se zaustavila ilegalna upotreba smrtonosnih škrgastih mreža u njihovom staništu.

"Ovo je ohrabrujuća vest i pokazuje da su vakite preživele. Ali i dalje su nam potrebni hitni napori za očuvanje kako bismo ove male pliskavice spasili od izumiranja", rekao je on.

Zašto ih je tako malo?

Meksički karteli, kineski šverceri, korupcija i ilegalni ribolov doveli su do pada broja vakita, piše "Yahoo News Australia".

U maju je američka vlada upozorila da Meksiko nije učinio dovoljno da zaštiti vakitu.

Genetska raznolikost sugeriše da vakita nikada nije bilo u izobilju, a veruje se da je 1900. bilo 2.000 do 4.000 jedinki. Pre 25 godina je bilo oko 500 vakita.

Šta ubija vakite?

Odgajanje u zatočeništvu 2017. je napušteno jer je životinje bile pod stresom, što je rezultiralo smrću jedne. Tračak nade može se naći u nedavnoj studiji koja sugeriše da se vakita razmnožava češće nego što se nedavno mislilo; jednom godišnje za razliku od, kako se mislilo, svake dve godine.

Postoje čak i neki zaštitnici prirode koji pretpostavljaju da je preostala vakita možda naučila da preživi izbegavajući smrtonosne škržne mreže koje su bile glavni pokretač njihove smrti.

Škrge mreže su razorno efikasne u hvatanju ribe, uključujući visoko cenjenu ugroženu totoabu, koja je po veličini slična vakiti.

Meksičke vlasti su 2022. godine potopile 193 betonska bloka prekrivena metalnim kukama za koje se nadaju da će uhvatiti ilegalne škržne mreže koje se koriste u staništu vakite. One su prijavile smanjenje tih mreža za 90 odsto, što budi nadu da vrsta možda neće biti dovedena do izumiranja.

Pogledajte snimak najređe životinje na svetu:

(Telegraf.rs)

Video: Kijaju u znak upozorenja, u strahu vrište a njihov rog je meta svih lovokradica: Pogodite ko su?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Драгољуб

  8. jun 2023 | 17:52

  НЕВЕРОВАТНО!!! ДА СЕ НИШТА НЕ ПРЕДУЗИМА НА СВЕТСКОМ НИВОУ? КУДА ИДЕ ,,ОВАЈ СВЕТ,,??! СРАМОТА!

  11
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA