Vreme čitanja: oko 1 min.

"Kretali su se ka nama, a onda je ajkula skočila na čamac": Netfliksovu ekipu napalo jato morskih pasa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Scena je bila kao u "Čeljustima", a uspaničena ekipa bila je na samo 100 metara od kopna

  • 1
ajkula i krokodil morska neman Foto: Davide Lopresti / mediadrumworld / Media Drum World / Profimedia

Ekipa dokumentarne serije Netfliks umalo nije postala hrana za ajkule nakon zastrašujućeg susreta sa 15 stopa dugom tigrastom ajkulom tokom snimanja na Havajima.

Dok je snimao četvorodelnu dokumentarnu seriju o klimatskim promenama "Naša planeta II", tim su napale ajkule koje su napravile ogromne rupe na brodu, rekao je reditelj Tobi Novlan za Radio Tajms.

- Prvobitna ideja je bila da se snima pod vodom sa tigrastim ajkulama u plićaku Lajsan, jednog od havajskih ostrva, objasnio je producent serije Hju Kordi u intervjuu za Forbs.

- Ali prvog dana kada su tigraste ajkule bile u blizini, posada je ušla u čamce na naduvavanje i napale su ih dve ajkule. Scena je bila kao u "Čeljustima", rekao je Kordi i dodao da je uspaničena ekipa bila na samo 100 metara od kopna.

- Malo je reći da nisu uspeli da naprave nijedan podvodni snimak.

Novlan je takođe rekao da je to bio drugi napad ajkula u istom danu, piše Jutarnji list.

- Videlo se slovo V na vodi koja se kreće ka nama, a tigrasta ajkula je skočila na čamac i napravila ogromne rupe u njemu. Čitav čamac je eksplodirao. Bilo je strašno. To je bila druga ajkula koja nas je napala tog dana.

Nazvavši ponašanje ajkula "izuzetno neobičnim", Novlan je dodao da su bile neverovatno gladne i zaključio da možda nije bilo dovoljno prirodne hrane, pa su životinje pokušale da pojedu sve što naiđu u vodi.

Ovaj incident dolazi samo mesec dana nakon što je Newsweek objavio da se populacija tigrastih ajkula na Havajima povećala nakon serije napada.

Iako su šanse da nekoga napadne ajkula na Havajima manje od jedan prema milion, prema Havajskom odeljenju za vodene resurse, tigraste ajkule se smatraju posebno opasnim zbog svoje veličine i neselektivnog ponašanja u hranjenju.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda kad stotine ajkula okole brod i traže hranu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    19. jun 2023 | 21:52

    " sa 15 stopa dugom" - ЧИЈИХ стопа?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA