Vreme čitanja: oko 3 min.

Advokatica koja je Trampa poredila sa "Gospodarom prstenova" proglašena mentalno nesposobnom za suđenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Sud je većinom dokaza zaključio da okrivljena trenutno boluje od mentalne bolesti ili defekta zbog čega je mentalno nesposobna, do te mere da nije u stanju da razume prirodu i posledice postupka protiv nje ili da adekvatno pomogne u svojoj odbrani", obrazložio je sudija.

  • 0

Advokat desničarske antivladine grupe "Čuvari zakletve", koja se suočava s optužbama za zaveru i opstrukciju u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021, proglašena je mentalno nesposobnom za suđenje.

Keli Sorel je uhapšena u septembru 2022. zbog svoje navodne uloge u tim neredima, kada je gomila pristalica Donalda Trampa probila policijski kordon i nasilno provalila u Kapitol kada je Kongres počeo da potvrđuje izbornu pobedu Džoa Bajdena 2020. godine. Zakonodavci i zaposleni bili su primorani da pobegnu ili da se na nekoliko sati dok proces sertifikacije nije mogao bezbedno  da se nastavi.

Sorel je navodno podsticala osumnjičene učesnike nereda da "zadrže zapise, dokumente i druge predmete" iz istrage velike porote o napadu 6. januara i da "promene, unište, osakate i sakriju predmete sa namerom da naškode integritet predmeta i dostupnost za upotrebu u takvoj istrazi Velike porote", kažu tužioci.

Ona je takođe optužena za ilegalni ulazak u Kapitol tog dana i optužena je za zaveru radi ometanja službenog postupka, ometanje službenog postupka, ulazak i boravak u zabranjenoj zgradi ili na terenu i ometanje pravde neovlašćenim pristupom dokumentima. Sama optužba za ometanje nosi potencijalnu kaznu od 20 godina zatvora.

"Sud je većinom dokaza zaključio da okrivljena trenutno boluje od mentalne bolesti ili defekta zbog čega je mentalno nesposobna, do te mere da nije u stanju da razume prirodu i posledice postupka protiv nje ili da adekvatno pomogne u svojoj odbrani", obrazložio je američki okružni sudija Amit Mehta.

Mehta je svoju odluku zasnovao na "zahtevu za vraćanje sposobnosti" Sorelove i izveštajima i tužilaštva i odbrane koji su zasebno zaključili da je ona "trenutno nesposobna da joj se sudi".

Ti izveštaji su takođe ukazali na to da će Sorelova verovatno ponovo steći nadležnost "u doglednoj budućnosti", a Mehta je otkrio da postoji "značajna verovatnoća" da će ona "dostići kapacitet koji dozvoljava da se postupak nastavi".

Mehta, koga je imenovao Barak Obama, naredio je da se Sorelova preda saveznim vlastima za "hospitalizaciju radi lečenja u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi u svrhu obnavljanja sposobnosti" kada prostor u takvom programu postane dostupan. Izveštaji o njenom stanju moraju se nakon toga podnositi sudiji svakih 60 dana sve dok se ne "oporavi u tolikoj meri" da može da nastavi sa suđenjem.

Sorelova, koja je puštena na slobodu, trebalo je da se suoči sa suđenjem pred Mehtom u julu zajedno sa članovima "Čuvara zakletve" Donovanom Kroulom i Džejmsom Biksom.

Tužioci i branilac Sorelove su navodno rekli Mehti tokom saslušanja 8. juna da je Sorelova nesposobna za suđenje. Čini se da je ona 13. juna objavljivala postove na društvenim mrežama o svom statusu mentalne sposobnosti.

Sorelova je preuzela vođstvo "Čuvara zakletve" u januaru 2022. nakon hapšenja Stjuarta Roudsa. U januaru 2021. bila je jedan od advokata iza pro-Trampove tužbe za izbornu prevaru koja je potekla iz "Gospodara prstenova", a u kojoj je Trampa uporedila sa "pravim kraljem" izmišljenog kraljevstva Gondora s jedne, te Bajdena, njegove administracije, i zakonodavce kao "grupu pojedinaca koji sebe nazivaju predsednikom, potpredsednikom i Kongresom, a koji nemaju pravo da upravljaju američkim narodom" sa druge strane.

Sorelova je navodno bila u romantičnoj vezi sa osnivačem "Čuvara zakletve" Stjuartom Roudsom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog pobune i zavere u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Pokosio kolima policajce kod Kapitola, pa izleteo s nožem u ruci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA