Vreme čitanja: oko 2 min.

"Recite istinu o potopljenoj podmornici": Lovci na naciste izneli šokantnu tvrdnju, traže odgovor Argentine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se i Centar "Simon Vizental" koji poziva zvanični Buenos Ajres da otkrije detalje istrage

  • 9
Adolf Hitler, Submarine Foto: Wikimedia/Unknown author, Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Lovci na naciste traže od vlasti da otkriju detalje o potopljenoj podmornici, čije je ostatke nadomak argentinske obale pronašla istraživačka grupa "Eslabón Perdido".

Publicista i istraživač Abel Basti veruje da je reč o nacističkom plovilu kojim se Adolf Hitler možda prebacio do Južne Amerike, uprkos široko prihvaćenom mišljenju istoričara da se ubio u berlinskom bunkeru aprila 1945.

Argentina je organizovala akciju ronilaca, pošto je podmornica dužine 80 metara otkrivena prošle godine, ali rezultati nisu objavljeni, prenosi Daily Mail.

Sada i Centar "Simon Vizental", nazvan po čuvenom lovcu na naciste, poziva zvanični Buenos Ajres da se oglasi.

"Moraju da daju mišljenje, jer je njihovo ćutanje sumnjivo. Zaista je važno da saznamo da li je reč o nacističkoj podmornici, jer ako jeste, to će promeniti puno stvari. Mislim da njihova vlada ima obavezu da nas obavesti o svemu", rekao je Arijel Gelblung, direktor kancelarije Centra za Latinsku Ameriku.

On je dodao da su poznati "pacovski kanali" koji su podrazumevali avione, a da je mnogo ljudi ranije govorilo o podmornicama, ali bez dokaza.

Ronilac Fabio Bišoti, koji predvodi grupu italijanskih istraživača, analizirao je fotografije olupine i kaže da je pronašao tragove koji ukazuju na "nemačko poreklo".

On se ponudio da lično ispita olupinu i pokuša da je identifikuje, ali ističe da nije dobio odgovor argentinskih vlasti.

S druge strane, publicista Able Basti navodi da ima odgovor tamošnjih zvaničnika.

"Obavestili su me da neće nastaviti istragu. To je politička odluka. Oni po zakonu treba da identifikuju olupinu i provere da li postoji rizik od eksplozije, curenja opasnih materija ili goriva", kazao je Basti.

Prema lokalnoj legendi, koju je 2021. preneo argentinski list "La Arena", policajac po imenu Luiz Marioti pokušao je da istraži prijavu o uplovljavanju podmornice 1945. godine.

On je, navodno, pratio tragove kamiona od obale do aerodroma Moromar, gde su ga zaustavili naoružani ljudi. Kada je zatražio dalja uputstva pretpostavljenih rečeno mu je da zaboravi na celu stvar.

Bar tako kaže legenda...

Adolf Hitler Adolf Hitler / Foto: Wikimedia/Unknown author

Deklasifikovani FBI dokumenti uključuju izveštaj iz 1945, koji se bavi navodnim bekstvom Hitlera u Argentinu, pomoću podmornice, ali na ostrvo Valdes koje je udaljeno od pronađene olupine 640 kilometara.

Bez obzira na sve, Bastijeva teorija ostaje kontroverzna do pronalaska nekih čvršćih dokaza.

(Telegraf.rs)

Video: Obalska straža skače na podmornicu u pokretu punu kokaina u neverovatnom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rodjo

    23. jun 2023 | 22:41

    To je istina da je hitler stigao u Argentinu, to vec dugo mnoge TV kuce objavljuju. Sve ovo znade Amerika jer je sebi odvela preko 2000 SS oficira i naucnika.

  • Mihailović

    24. jun 2023 | 04:25

    U Argentini su živeli bogati Nemci koji su pomagali naciste i Hitlera. Oni su sve sredili za njihov dolazak u Argentinu. Neki od tih Nemaca su govorili kako su upoznali Hitlera u Argentini...

  • Slaviša Nikolić Niš

    23. jun 2023 | 22:34

    Budalaština bahatost novac narkotik daje čoveku ono što normalan i ne zamišlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA