Vreme čitanja: oko 2 min.

Studentkinja iz Njujorka mesecima ostala u pritvoru u Dubaiju, jer je dodirnula čuvara aerodroma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto desetočastovnog presedanja na aerodromu, Elizabeta je ostala par meseci u pritvoru u Dubaiju

  • 6
Elizabeth Polanco De Los Santos Foto: Jam Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dvadesetjednogodišnja studentkinja iz Njujorka, ostala je privedena u Dubaiju nakon što ju je osoblje aerodroma optužilo da ih je "napala i vređala".

Elizabet Polanko De Los Santos putovala je iz Istanbula sa prijateljicom sredinom jula, kako bi provele desetočasovni odmor u Dubaiju, koji su izabrale preko Pariza. Kako se navodu saopštenju za javnost "Detained in Dubai", organizacije koja pruža savete i pravnu pomoć strancima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tih deset sati sada se proteglo na više meseci.

- Mislili smo da će to biti moderniji i futurističkiji grad, ali smo potpuno pogrešili - rekla je Polanko De Los Santos u saopštenju za javnost, prenosi Insider.

Naime, dok je prolazila kroz bezbednosne preglede, zaposleni na aerodromu su joj rekli da mora da skine protezu za obučavanje struka koju je propisao lekar. Uprkos oklevanju, pristala je i uvedena je u kabinu sa ženskim službenicama obezbeđenja, koje su bile "grube" dok su joj skidale kompresor.

- Osećala sam se zaista povređeno - navodi u saopštenju za javnost Polanko De Los Santos i dodaje da joj je „neugodno i da je bila uplašena“.

Dok je pokušavala sama da vrati trenažer, proces koji zahteva dve osobe, plakala je i tražila pomoć. Službenici obezbeđenja nisu pomogli i blokirali su joj izlaz, a u tom trenutku je Polanko De Los Santos lagano gurnula jednu od njih kako bi ona mogla da pozove svog prijatelja u pomoć, navodi se u saopštenju za javnost.

- Nežno sam joj dodirnula ruku da je sklonim s puta, a onda sam očajnički počela da plačem i dozivam prijateljicu u pomoć - rekla je. Iako je pretres bio javan, zvaničnici su joj rekli da će biti privedena zbog "diranja žene carinika" i zadržali su je satima dok su podnosili prijavu.

Samo podnošenje krivičnog ili građanskog postupka protiv nekoga u Dubaiju pokreće komplikovan pravni proces u kojem je optuženoj strani zabranjeno da napusti zemlju. U stvari, lokalni prevaranti su poznati po tome što koriste takve slučajeve da iznude strance za novac, govoreći da će odustati od slučaja u zamenu za hiljade dolara.

Recimo, žena iz Teksasa je privedena u Dubaiju mesecima nakon što je optužena da je vikala, čime je prekršila nacionalni zakon o opscenosti. Puštena je nakon što je platila više od 1.000 dolara da joj se ukine zabrana putovanja.

Rada Stirling, izvršna direktorka organizacije "Uhapšeni u Dubaiju", rekla je da ljudi mogu da završe u pritvoru u UAE godinama pod lažnim ili manjim optužbama. U drugom slučaju na kojem Stirling radi, američki veteran je godinama bio u pritvoru u zemlji na osnovu, kako kaže, lažnih optužbi da duguje školi svoje dece.

Za Polanka De Los Santosa, studenta na Lehman koledžu, poslednjih nekoliko meseci selidba iz jednog hotela u drugi i čekanje na sudske rasprave bili su prava tortura.

- Čak i ako Elizabet dobije slučaj, šest meseci ili više je prinuđena da ostane u zemlji o sopstvenom trošku dok je pod veoma realnom pretnjom odlaska u zatvor, što je apsolutno neprihvatljiva posledica tranzita kroz Dubai - ističe Stirlingova u saopštenju za javnost: - Ovo jednostavno nije način da se tretiraju posetioci.

(Telegraf.rs)

Video: Carinici nisu verovali šta je žena u brushalteru pokušala da prenese preko granice, čak 16 komada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    1. oktobar 2023 | 16:05

    Хехе, налетеле на ОЗБИЉНЕ (све одреда муслиманске) државе у којима се зна и поштује ред - па ЛАЖУ. У Катару (за време светског првенства у фудбалу) су бахати западњаци имали ЗАБРАН изван којег нису смели да пију, галаме, трче голи, боду се иглама, туку...

  • Гаргамел

    1. oktobar 2023 | 16:15

    Осећала се повређено ... цео свет се уротио против јадних амера!

  • Zoki

    1. oktobar 2023 | 22:11

    U takve zemlje neidem gde su jebeni rezimi i zakonu kamenog doba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA