Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj Čarls proslavio 75. rođendan: "Nema većeg poklona od ovog"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj, koji je više od 50 godina zagovornik održive ekonomije i očuvanja životne sredine, zvanično je pokrenuo "Coronation food project", njegov način da spreči ljude da gladuju

  • 2
Kralj Čarls rođendan 75 torta čajanka Foto: Profimedia/Zuma Press/Pool

Britanski kralj Čarls proslavio je danas 75. rođendan i tu priliku iskoristio da pokrene novi projekat kojim će se boriti protiv siromaštva i nedostatka hrane, navodi Rojters. 

Kralj, koji je više od 50 godina zagovornik održive ekonomije i očuvanja životne sredine, zvanično je pokrenuo "Coronation food project", njegov način da spreči ljude da gladuju.

"Potreba za hranom je stvarna i hitna. Tu je i problem bacanja viška hrane i ako bi bio pronađen način da se premosti taj jaz, onda bi to bilo rešenje ta dva problema", napisao je Čarls u tekstu za magazin koji obično prodaju beskućnici.

Kako se navodi u projektu, 14 miliona ljudi u Britaniji suočava se sa neigurnošću kada je u pitanju hrana i njena svakodnevna nabavka. Monarh, koji se nikada nije libio da komentariše socijalne teme, kaže da "previše porodica i pojedinaca nema za hranljive obroke jer su uvećani troškovi života izazvali probleme mnogima".

"Da bih obeležio svoj rođendan, u godini krunisanja, nema većeg poklona od toga da ovaj projekat stvori trajnu zaostavštinu, da se pomaže drugima, ujedno celoj planeti", napisao je.

Sa svojom suprugom, kraljicom Kamilom, posetio je distributivni centar u centralnoj Engleskoj gde su mu osoblje i volonteri otpevali "Srećan rođendan".

Tradicionalno, na rođendan monarha u Velikoj Britaniji, širom zemlje organizuje se topovska paljba. Premijer Riši Sunak i prestolonaslednik, princ Vilijam objavili su poruke na društvenim mrežama u kojima čestitaju kralju rođendan.

Njegov mlađi sin, princ Hari, neće biti na rođendanu kralja, ali upućeni kažu da se očekuje da vojvoda od Saseksa pozove oca i čestita mu 75. rođendan, pisao je ranije danas BBC.

Takav potez se tumači kao ruka pomirenja posle tvrdnji da princ Hari nije kontaktiran u vezi sa planovima za kraljev rođendan.

(Telegraf.rs)

Video: Kralj Čarls i kraljica Kamila dva puta izlazili na balkon Bakingemske palate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA