Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski kalendar zgodnih sveštenika je pravi hit: Turisti ga obožavaju, a poprimio je i kultni status

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važno je naglasiti da kalendar nije zvanično povezan sa Katoličkom crkvom, a Vatikan je pre desetak godina potvrdio da je to "inicijativa privatnika"

  • 2

Nazvan "Calendario Romano", ali kako ga češće nazivaju u Italiji, "kalendarom zgodnih sveštenika", lansiran je 2003. godine i godinama je poprimio kultni status, postajući suvenir koji se mora kupit.

Svaki mesec ovog kalendara sadrži crno-belu fotografiju neimenovanog sveštenika. Neki nose sveštenički okovratnik, drugi šešir sa širokim obodom.

Međutim, dok neke oduševljava, drugi misle da je ovaj kalendar veoma neprimeren.

Sveštenici kalendar Calendario Romano Foto: Calendarioromano.org

Zanimljivo je da većina slika ostaje ista iz godine u godinu, ali to ništa ne utiče na popularnost kalendara, posebno, čini se, među američkim i britanskim posetiocima Večnog grada.

Fotograf koji stoji iza kalendara, Pjero Paci rekao je da su svi muškarci pravi sveštenici, obično snimljeni u Rimu tokom Strasne nedelje.

"Većinu njih srećem na ulicama u Rimu i tražim da ih fotografišem“, rekao je on, dodajući da takođe putuje u Sevilju kako bi uhvatio sveštenike tokom procesije Svete nedelje u španskom gradu. Svrha kalendara je informativna, naglasio je on.

"Da, muškarci dobro izgledaju, ali to je samo proizvod, način da ljudi budu bolje informisani o Vatikanu", rekao je.

Na poslednjim stranicama kalendara nalaze se detalji o istoriji Katoličke crkve, uključujući imena prošlih papa, radno vreme muzeja i druge stvari o kojima turisti u Rimu, posebno stranci, nemaju mnogo znanja.

Važno je naglasiti da kalendar nije zvanično povezan sa Katoličkom crkvom, a Vatikan je pre desetak godina potvrdio da je to "inicijativa privatnika", piše thelocal.

(Telegraf.rs)

Video: Da nije smešno, bilo bi tužno: Mlatila pinjatu, a na kraju je pinjata omlatila nju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoki

    19. januar 2024 | 06:57

    Hahhahaha necu nista reći, pametni ce razumeti hhahah... Jos i americki vojnici... Hahaha

  • XYZ

    19. januar 2024 | 12:28

    A oni ustvari obožavaju djećake

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA