Vreme čitanja: oko 3 min.

Australijski naučnici objavili: Ovako se mozak posle 40. godine "preoblikuje i premrežava"

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ranim godinama, tinejdžerskim i mladim odraslim godinama, čini se da mozak ima brojne, podeljene mreže sa visokim nivoom unutrašnje povezanosti, što odražava sposobnost specijalizovane obrade

  • 0
Mozak stimulacija Ilustracija: Shutterstock/Space Wind

U petoj deceniji života, naš mozak počinje da prolazi kroz radikalno "preoblikovanje" koje dovodi do toga da različite mreže postaju integrisanije tokom decenija koje slede. Promene u umrežavanju verovatno su rezultat toga što se mozak reorganizuje kako bi funkcionisao što je moguće bolje sa opadajućim resursima i starenjem "hardvera".

U sistematskom pregledu objavljenom u časopisu Psihofiziologija (Psychophysiology), istraživači sa Univerziteta Monaš u Australiji pregledali su naučnu literaturu, u nameri da skiciraju kako se umreženje ljudskog mozga menja tokom našeg života, prenosi RTS.

Prikupljeni dokazi ukazuju na to da u petoj deceniji života (to jest, posle navršenih 40 godina), mozak počinje da prolazi kroz radikalno „preoblikovanje“ kojim različite mreže postaju integrisanije i povezane u narednim decenijama, sa pratećim efektima na kognitivne funkcije.

Od početka 21. veka, neurolozi sve više posmatraju mozak kao složenu mrežu, koja se sastoji od jedinica podeljenih na regione, podregije i pojedinačne neurone. Ove jedinice su povezane strukturno, funkcionalno ili na oba načina. Sa sve naprednijim tehnikama skeniranja, neurolozi mogu da posmatraju delove mozga subjekata koji „svetle“ kao odgovor na stimulans ili u mirovanju, pružajući površan pogled na to kako je naš mozak sinhronizovan.

Tim Univerziteta Monaš je pregledao 144 studije koje su koristile ove tehnike snimanja mozga na desetini hiljada ispitanika. Iz ove analize, istraživači su izvukli opšti trend kako se umrežavanje mozga menja tokom našeg života.

U ranim godinama, tinejdžerskim i mladim odraslim godinama, čini se da mozak ima brojne, podeljene mreže sa visokim nivoom unutrašnje povezanosti, što odražava sposobnost specijalizovane obrade. To ima smisla, jer ovo je vreme kada učimo da se bavimo sportom, govorimo jezike i razvijamo talente.

Međutim, negde oko 40. godine, to počinje da se menja. Umesto toga, mozak postaje manje povezan unutar tih odvojenih mreža i više globalno povezan. Kada stignemo do osamdesetih, mozak ima tendenciju da bude manje regionalno specijalizovan i umesto toga široko povezan i integrisan.

Kako se mozak premrežava kako starimo

Ovo „ponovno povezivanje“ ima opipljive efekte na kogniciju.

- Stariji odrasli uglavnom imaju tendenciju da manje fleksibilno razmišljaju, formiraju nove koncepte i apstraktno razmišljaju, imaju nižu inhibiciju odgovora, kao i niže verbalno i numeričko rezonovanje - primetili su recenzenti.

- Ove promene izvršne funkcije mogu se prvo videti kod odraslih u petoj deceniji života, u skladu sa nalazima sistematskog pregleda da promene funkcionalne mrežne povezanosti dostižu svoju prekretnicu u četvrtoj i petoj deceniji.“

Ali nisu sve vesti loše za mozak koji stari.

- Starost manje utiče na zadatke koji se oslanjaju na pretežno automatske ili dobro uvežbane procese ili se čak mogu malo povećati tokom životnog veka, kao što su rečnik i opšte znanje - napisali su autori.

Pa zašto se te promene u umrežavanju mozga uopšte dešavaju?

Recenzenti su ponudili nekoliko hipoteza. Napominju da je mozak organ koji je gladan resursa, koji je gladan za jednostavnim šećerom – glukozom.

- Mozak odrasle osobe čini oko dva procenta ukupne telesne težine, ali mu je potrebno oko 20 odsto ukupne količine glukoze - napisali su.

Ali kako starimo, naše telo usporava i mozak postaje manje efikasan. Dakle, ne samo da mozak dobija manje glukoze, već ni gorivo ne koristi efikasno. Dakle, promene u umrežavanju verovatno su rezultat toga što se mozak reorganizovao da bi funkcionisao što je moguće bolje sa opadajućim resursima i starenjem „hardvera“.

Pravilna ishrana, redovna vežba i zdrav način života mogu održati um u dobrom radnom stanju i odložiti promene u umrežavanju, ponekad i u dubokoj starosti.

Unutrašnji rad mozga je zaista misteriozan, ali sa ovim velikim sistematskim pregledom koji obuhvata stotine studija i desetine hiljada skeniranja mozga, barem počinjemo da dobijamo površan uvid u to kako se to menja tokom našeg života.

- Tokom ranih godina života postoji brza organizacija funkcionalnih moždanih mreža. Zatim se dalje usavršavanje funkcionalnih mreža odvija do otprilike treće i četvrte decenije života. Višestruka interakcija potencijalno štetnih i kompenzatornih promena može da usledi u starosti - zaključili su recenzenti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA