Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča o čoveku koji je mrtav pobedio u konjičkoj trci: Njegov "rekord" niko ne želi da ponovi

S. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od najranijeg detinjstva pokazivao je ljubav prema konjima i sanjao da postane džokej

  • 2

Veruje se da je Frenk Hejz jedini džokej u istoriji koji je pobedio na zvaničnoj trci konja dok je bio mrtav. Doživeo je srčani udar tokom nadmetanja u njujorškom Belmont parku 4. juna 1923. godine.

I danas se spekuliše o uzrocima tragedije, a najverovatnije da je za sve kriva teška rutina mršavljenja koju je morao da prođe da bi se kvalifikovao kao džokej.

Frenkova majka je govorila da je od najranijeg detinjstva pokazivao ljubav prema konjima i sanjao da postane džokej, prenosi Oddity Central.

Kada je odrastao počeo je da ih trenira, a njegov favorit bila je neupadljiva kobila, po imenu Sweet Kiss (Slatki poljubac), o kojoj vlasnici nisu previše razmišljali.

U velikoj trci u Njujorku nisu joj davali previše šansi (kvota je bila 20-1), ali je Frenk verovao da može da pobedi. Zato su mu vlasnici dali priliku da se dokaže.

Ovo je bila njihova prva, i poslednja, zajednička trka koja se pamti 100 godina kasnije.

Pre nadmetanja, Frenku je rečeno da mora da skine kilažu, ali je imao malo vremena. Iz tog razloga, počeo se intenzivno da trenira, uskraćivao sebi hranu i vodu.

Uspeo je da ostvari zadatak, ali je bio iscrpljen, što se videlo kada se penjao u sedlo.

Sjajna trka držala je gledaoce na ivici sedišta, a Sweet Kiss je prva prošla kroz cilj. Bila je to šokantna pobeda koju niko nije očekivao.

Frenk je nepomično ležao u sedlu i nije se radovao, a nekoliko minuta kasnije proglašen je mrtvim.

Kasnije je utvrđeno da je tokom trke doživeo srčani udar, ali nije pao na konja. Bila je to bizarna situacija, ali pošto je džokej ostao u sedlu, rezultat je priznat.

U to vreme, novine su pisale da su “napor i uzbuđenje bili preveliki za Frenka”, a malo ko je znao za njegove postojeće zdravstvene probleme, koje je rutina mršavljenja samo pogoršala.

Tako je Hejz postao prvi džokej koji je pobedio u konjičkoj trci mrtav, a njegovo ime je upisano u istoriji popularnog sporta.

Njegova omiljena kobila više se nikada nije takmičila, a dobila je nadimak Sweet Kiss of Death (Slatni poljubac smrti). Džokeji nisu želeli da je jašu, jer su smatrali da donosi nesreću.

(Telegraf.rs)

Video: Kad zagrmi "Užičko kolo" usred Melburna a ne igra Novak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA