Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je Patris Lumumba po kojem se zove Studentski dom u Beogradu: Svirepa smrt i neredi u glavnom gradu Srbije

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lumumba je bio oženjen i imao je petoro dece, a glasio je za Če Gevaru afričkog kontineta

  • 2
Patris Lumumba, Patrice Lumumba Foto: Profimedia/Velvet Film/AFP

Stanovnici Beograda su se, verovatno, mnogo puta zapitali ko je Patris Lumumba, čovek po čijem imenu se zove Studentski doma na Zvezdari i jedna ulica u glavnom gradu. Definitivno, srpski narod je voleo to što je ovaj afrički lider radio sredinom prošlog veka, a njegova borba je donela nezavisnost Demokratskoj republici Kongo.

Da, Lumumba je bio prvi premijer DR Kongo i veliki borac za slobodu i prava ljudi na tamošnjem kontinentu. Borio se protiv kolonijalizma i taman kada je uspeo u svojoj nameri, zadesila ga je strašna sudbina.

Nakon vojnog udara koji se dogodio 1960. godine, ovaj državnik je smenjne i zatočen u Leopodvilu, da bi se godinu dana kasnije uz prećutnu podršku kolonijalne Belgije, koja je decenijama držala ovu državu pod svoju kontrolu, izvršilo svirepo ubistvo Lumumbe.

Kasnije je stiglo priznanje od belgijskog policijskog komesara Žerara Sotea da je njegovo telo posle zakopavanja ponovo otkopano, te da je isečeno na komade i rastvoreno u kiselini.

Sve što je ostalo od njega jeste zlatni zub koji je vraćen porodici pre samo dve godine.

Tada, zbog svega što se desilo, izbile su velike demonstracije i neredi širom Jugoslavije, a u Beogradu se okupilo nešto oko 150 hiljada ljudi.

Tadašnji predsednik SFRJ, Josip Broz Tito, optužio je direktno Belgiju, ali i Ujedinjene nacije za ubistvo Lumumbe, a protestantni su u glavnom gradu tadašnje države nosili transparente "Smrt kolonijalizmu".

Napadnuta je bila i ambasada Belgije, polomljena su stakla na njoj, jer je postojalo uverenje da je bilo upravo spremljeno u kuhinji kolonijalne sile.

Rođen je 2. jula 1925. godine u Katakokombu, a pripadao je Nacionalnom pokretu Konga.

Danas, što se tiče Srbije, po imenu Patrisa nazvane su ulice u Beogradu, Nišu, Subotici Vranju, Smederevu i Zaječaru.

Lumumba je bio oženjen i imao je petoro dece, a glasio je za Če Gevaru afričkog kontineta.

- Nismo sami. Afrika, Azija, slobodni narodi i narodi koji se bore za svoju slobodu u svim krajevima sveta uvek će stajati uz milione Kongoanaca koji neće odustati od borbe, sve dok u našoj zemlji postoji čak i jedan kolonijalista ili kolonijalistički plaćenik - napisao je između ostalog u svom oproštajnom pismu Lumumba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vesna

    6. februar 2024 | 16:59

    Sta radi zapad, mislimo civilizovan svet, a ono najgora ljudska sorta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA