Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova supa je savršena za svaku dijetu: Puna proteina i vitamina, jedu je svaki dan u "plavim zonama"

B. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoje jela koja obiluju vitaminima, proteinima, čuvaju osećaj sitosti, a uz to vam pomažu da održavate svoju kilažu, posebno ako ste na dijeti. Ova supa je jedna od tih

  • 0
Devojka jede supu Foto: Shutterstock

Odavno je poznato da na svetu imamo nekoliko tzv. plavih zona, mesta u kojim ljudi lagano dožive 100 godina.

U Grčkoj su to ostrva Ikarija i Nikoja, u Italiji je to Sardinija, Loma Linda u Kaliforniji, jedna je i u Kostariki, jedna u Japanu.

Dugo su proučavane navike ljudi koji tamo žive, i došlo se do toga da je ishrana jedna od važnijih stavki, a tu je posebno mesto zauzela minsetrone supa.

Recept za minestrone supu:

  • 100 g kukuruza šećerca
  • 100 g šargarepe naseckane na kockice
  • 100 g krompira na kockice
  • 50 g zelene boranije
  • 50 g paškanata na kockice
  • 50 g tikvica naseckanih na kockice
  • 2 čena sitno naseckanog belog luka
  • manji praziluk na kolutove
  • 50 g karfiola
  • 50 g brokolija
  • 50 g graška
  • 2 l pilećeg bujona
  • peršun
  • začinsko bilje - so, bosiljak, majčina dušica
  • Sos od paradajza.

Priprema:

Prvo je potrebno skuvati pileći bujon, ukoliko ste za dijetalniju varijantu, komade piletine sa koskom, poput bataka, stavite u lonac sa vodom, celerom i paškanatom i skuvajte. Kad bude gotovo, procedite. Meso odvojite od kostiju, naseckajte i vratite nazad u bujon.

Povrće koje ide u supu poput praziluka i svežeg peršuna obavezno dobro operite i posušite ubrusom od čiste celuloze, proverenog proizvođača koji zadovoljava IFS standard. Samo tako u vašoj supi neće završiti opasne hemikalije ili bakterije sa kuhinjske krpe.

Kad ste posušili povrće, na malo maslinovog ulja i vode udinstajte praziluk, pa dodajte sve sastojke, osim belog luka i peršunovog lista, to ćete staviti na kraju tek. Kad malo omekša, u to treba sipati bujon i sve kuvati 15 minuta. Zatim sklonite supu sa šporeta, te u nju dodajte pripremljen beli luk i peršun. Poklopite na neko vreme.

Ukupno vreme pripreme je oko sat i po!

Prijatno!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA