≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U malom gradu deci su zabranili da koriste telefone: Nakon godinu dana OVO je rezultat

S. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grejstons je dospeo u medijsku žižu polovinom 2023. godine

  • 0
Deca u školi, škola, telefoni Foto: Shutterstock

Svaki roditelj zna koliko je teško obuzdati decu u korišćenju mobilnih telefona, a mnogi se predaju, dižu ruke, smatrajući da je “bitka” zauvek izgubljena.

U jednom irskom gradu, međutim, situacija je drugačija. Skoro čitava zajednica od 22.000 ljudi u Grejstonsu, i susednom selu Delganiju, odlučila je da mališanima do 12 godina uskrati telefone - ne samo u školama već i kod kuće.

“Dobijala sam pozive iz Australije, dolazile su TV ekipe iz Amerike, Francuske, Skandinavije”, kazala je Rejčel Harper, direktorka Nacionalne škole “Sveti Patrik”, koja je predvodila nesvakidašnju inicijativu.

Grejstons je dospeo u medijsku žižu polovinom 2023. kada je većina stanovnika prihvatila da deci zabrani korišćenje telefona.

“Imali smo alarmantnu situaciju. Roditelji su govorili da su deca bila tužna, jer nemaju telefone. Šta su mogli nego da pokleknu”, kazala je direktorka.

Ona ističe da je tokom 12 godina karijere svojim očima videla kako tehnologija utiče na najmlađe.

“Nismo dozvoljavali telefone u školi, ali se igralište nije podrazumevalo. Počela sam da primećujem osmogodišnjake koji su bili mnogo svesniji svojih tela na bazenu. Neke devojčice su imale aplikacije za brojanje kalorija. Njihovo detinjstvo je postajalo sve kraće”.

Druga deca su joj pričala o influenserima koji ih inspirišu, umesto da to budu njihovi roditelji, dodaje direktorka.

Sve navedeno, uključujući “pritiske” na očeve i majke da deci kupe mobilne uređaje, podstakle su Rejčel Harper da reaguje, prenosi Daily Mail.

“Jedna škola je uvela ograničenje na dobrovoljnoj bazi i pomislila sam da bi svi trebalo da se uključimo. Sastavila sam pismo i objasnila roditelja da promovišemo boljitak za najmlađe”.

Direktorka naglašava da su reakcije bile neverovatne. Ne samo da su đaci iz njene škole prestali da se interesuju za telefone, već se trend preneo na još sedam osnovnih škola.

“Deca više nisu tražila da im roditelji kupe mobilne, a neka su ih vraćala! To je bilo veliko ohrabrenje”.

Ona dodaje da škola “Sveti Patrik” ne odbacuje tehnologiju, jer na časovima koriste tablete i govore o užurbanom razvoju.

društvene mreže, deca, telefon Foto: Pixabay.com

“Nismo protiv tehnologije, to je deo naših života. Ovde se radi o tome da deca budu adekvatno pripremljena i opremljena da se nose s odgovornostima koje donosi tehnologija”.

Direktorka kaže da se s đacima razgovara o korišćenju uređaja na razuman način.

“Smatramo da tek nakon navršenih 12 godina života mogu da se odgovorno nose sa stvarima koje donose telefoni”.

Nakon nepunih godinu dana inicijativa je donela sjajne rezultate.

“Sada, umesto da sede na igralištu i pričaju o onome što su videla na TikToku, deca razmenjuju ideje, ćaskaju koristeći svoju maštu. Drugim rečima, rade ono što deca treba da rade”, zaključuje Rejčel Harper.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatno otkriće dečaka (5): Našao 500 godina star fosil dok je planinario sa ocem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA