Vreme čitanja: oko 3 min.

Govor cveća: Gerber simbol nevinosti, radosti i večnog života

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među velikim brojem cveća koja su svoje mesto zauzela u našem svakodnevnom životu, ali i posebnim prilikama, po svojoj lepoti i simbolici izdvaja se gerber

  • 0
Gerber Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Gerber simbolizuje čistoću, nevinost i lepotu, a najznačajnija karakteristika ovog cveta su njegove svetle bistre boje koje predstavljaju mladost, radost i obnovu nade. Sama simbolika varira od boje, ali i verovanja zastupljenih u određenim kulturnim sredinama. Gerberi su poreklom iz južne Afrike i Madagaskara, prisutni su i u Južnoj Americi i Aziji, a kasnije su u 19. veku preneti u Englesku od kada su počeli da se intezivno uzgajaju u Evropi.

U svim bojama osim plave

Gerber je biljka iz porodice glavočika, a naziv se odnosi na vrstu tropske bele rade. Ime je dobio po nemačkom lekaru i botaničaru Traugotu Gerberu (Traugott Gerber), koji je živeo 1710 -1743, a poznat je po tome što je dosta putovao po Rusiji. Traugot Gerber je bio 1735 -1742. lekar u Rusiji, direktor najstarije botaničke bašte u Moskvi, a predavao je i medicinu na univerzitetu. Između 1739. i 1741. Gerber je predvodio ekspedicije u potrazi za lekovitim biljkama i biljem u Rusiji, ali do danas nije u potpunosti poznato zašto je ova biljna vrsta iz Južne Afrike nazvana po Gerberu, koji je u 33. godini preminuo u Sant Peterburgu. Za otkriće gerbera zasluge se takođe pripisuju i Škotlanđaninu Robertu Džejmsonu, botaničaru iz 19. veka. Gerberi danas su poznati po hibridnim formama i velikom broju boja u kojima se javlja, tj. gotovo svim osim plave.

Od drevnog Egipta, preko Kelta, nordijske mitologije do hrišćanstva 

Simbolika i verovanja vezana za gerbere se mogu pratiti od najstarijih vremena. Za stare Egipćane, gerber je značio poštovanje prema majci zemlji i posvećenost suncu. Za Kelte, cvet gerbera (bele rade), prema jednoj od legendi nastao je tako što je Bog posipao po travi bele rade kada god je beba ili dete preminulo, da bi utešio roditelje. U nordijskoj mitologiji gerber je povezivan sa boginjom ljubavi, plodnosti i lepote Frejom, a u germanskoj mitologiji sa boginjom Ostarom. U Grčkoj mitologiji bio je to cvet boginje Afrodite. U rimskoj mitologiji, ovaj cvet je nosio značenje transformacije i čednosti, dok je u hrišćanstvu je postao simbol Bogorodice jer predstavlja nevinost, čistotu, čednost, skromnost i dobrotu.

Gerber na putu za večni počinak 

Kao simbol večnog života, ponovnog rođenja i oprosta grehova gerberi se često koriste u pogrebnim aranžmanima. Gerberi su se još od viktorijanskog vremena koristili u Engleskoj za sahrane kao simbol proteklog srećnog života, nevinosti i zahvalnosti. Gerberi predstavljaju spokoj i nežnost, simbol svetlog sveta ispunjenog čistom i iskonskom nadom. Odatle je jedan od cvetova koji se najčešće koriste za vence, suze i bukete i u cvećari JKP "Pogrebne usluge" Beograd na Novom groblju.

Savršeno ukomponovan sam ili sa drugim cvećem predstavlja posebnu priču, a vredni i iskusni aranžeri bez mnogo reči, svojim bogatim iskustvom i istančanim osećajem za značenje, namenu i lepotu kreiraju suze, vence i bukete čiji je često glavni dekorativni i simbolični deo upravo gerber. Izuzetno poznavanje značenja, ali umešnost sa kojim komponuju aranžmane izdvajaju ih kao najbolje u svom zanatu. Dobro upoznati sa simbolikom gerbera, ali i drugog cveća koje koriste u svojim aranžmanima namenjenim za najtužniji momenat, uspevaju da načine onaj savršen sklad između želja ožalošćenih, ali i poruke koju svaki cvet nosi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA