
Bukti rasprava zbog jela koje Srbi obožavaju: Svaka kuća ima svoje ime za njega, ali u jednom se svi slažu
Na društvenoj mreži X jedan korisnik objavio je fotografiju prženica uz jednostavno pitanje: "Kako vi ovo zovete?" Ono što je na prvi pogled izgledalo kao bezazleno pitanje, pretvorilo se u pravu raspravu koja je pokazala koliko se jezici i običaji razlikuju od kraja do kraja. Srbi ovo jelo obožavaju ali čini se da svaka kuća ima svoj naziv za njega, te ne čudi da je izbila opasna rasprava.
Ispod objave nizali su se komentari, a svako je imao svoju verziju naziva za ovo jelo koje mnogi smatraju nezaobilaznim doručkom. Neko je napisao:
"Kada sam u Srbiji, zovem prženice. Kada odem u Crnu Goru - kažem priganice. Ako u Srbiji kažem ‘oćeš da pravimo prženice’, u Crnoj Gori kažem ‘ol da pravimo priganice".
Drugi su pak dodali sopstvena iskustva i uspomene iz detinjstva:
"Prženice ih zovem, baba iz Srema ih je zvala moče, u Subotici ih zovu pofezne, a moja žena bundaš kenjer, pošto je, jelte…", Mađarica.
Uz osmeh i šalu, jedan korisnik je poručio:
"Kako god da ih krste, ja ih tamanim bez predrasuda oko imena."
"Prženice se ne zovu, one se jedu", bio je još jedan komentar u istom stilu.
Neki su, pak, bili kratki i jasni:
"Priganice!"
Bilo je i onih koji su se upustili u "naučnu" raspravu, pa dodali nove termine:
"Kakve crne prženice, ovo su topljenice","Prženice ili pohovane kriške, još kada im se doda ajvar i kiselo mleko - mmmm".
Ono što je postalo jasno iz ove burne debate jeste da jelo od starog hleba umočenog u jaja i ispečenog na ulju ima mnogo imena: prženice, priganice, moče, pofezne, bundaš kenjer, topljenice… ali da u jednom nema nikakvog neslaganja - svi se slažu da su nezamenljiv doručak i ukus detinjstva.
(Telegraf.rs)
Video: Kako hrana utiče na plodnost kod muškaraca i žena, otkriva embriolog
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.