Otkriveni UŽASAVAJUĆI DETALJI i potresne ispovesti zlostavljanja radnika u fabrici Ivanke Tramp (FOTO) (VIDEO)

Svedoci su kao primere zlostavljanja naveli prekovremeni rad koji se protezao u gluvo doba noći, niske plate, okrutno verbalno zlostavljanje te čak premlaćivanje radnika

  • 14

Radnici kineske fabrike cipela u vlasništvu Ivanke Tramp, ćerke američkog predsednika, ispričali su potresne priče o zlostavljanju koje tamo doživljavaju, piše Independent.

Ivanka non-stop kači slike na Instagram, a mi nemamo pojma da su na njima SKRIVENI MILIONI (FOTO) (VIDEO)

Radnici u fabrici Ivanke Tramp u jugoistočnoj Kini razgovarali su s novinarima AP-a i izjavili da su žrtve telesnog i verbalnog zlostavljanja i iskorištavanja na radnom mestu.

Foto: Profimedia/SIPA USA Foto: Profimedia/SIPA USA

Zbog straha od osvete ili hapšenja radnici su zatražili da ostanu anonimni. Naveli su posebno gnusan slučaj u kojem se prošle godine jedna od upraviteljki razbesnela i udarila radnika petom štikle, koja je ostavila otvorenu ranu na njegovoj glavi.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Sve je bilo puno krvi. Prošao je pored mene na putu u fabričku kliniku. Krvario je iz rane na sredini glave - rekao je jedan od radnika.

Svedoci su kao primere zlostavljanja naveli prekovremeni rad koji se protezao u gluvo doba noći, niske plate, okrutno verbalno zlostavljanje i čak premlaćivanje radnika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prošli mesec trojica aktivista fabrike "Huajian Group" su uhapšena i optužena za ilegalno korišćenje tajnih uređaja za snimanje u svrhu krađe poslovnih podataka. Aktivisti su pripadnici organizacije "China Labour Watch", a u sredu su pušteni uz kauciju.

Osnivač organizacije Li Kiang je fabriku je opisao kao "jednu od najgorih koje je video u skoro dve decenije istraživanja o zlostavljanju na radnom mestu".

Njegova organizacija je objavila da neki od radnika zarađuju samo dolar po satu, čime fabrika krši i kineske zakone o radu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Do nedavno su radnici imali pravo na samo jedan ili dva slobodna dana u mesecu. "China Labour Watch" je objavila i da su bili prisiljeni da potpisuju potvrde s lažnim, povišenim iznosima plate, a u slučaju da odbiju, pretilo im se otkazima. Upravitelji su im takođe zabranili da u javnosti govore o uslovima u fabrici.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

"Huajian Group" je u izjavi za AP odbila da odgovori na pitanja o detaljima i poreklu sovih optužbi: "Optužbe su u potpunosti lažne i izvađene iz konteksta ili preterane".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ivanka Tramp nije komentarisala slučaj, a njena portparolka je odbila da kaže bilo šta o optužbama protiv fabrike.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavoljub

    29. jun 2017 | 13:48

    Šta se užasa ate i kod nas ima i gorih primera ali nažalost nesmetano da se govori iz mnogo razloga...

  • Srboljub

    29. jun 2017 | 13:12

    Ova priča nema veze sa Ivankom već sa Kinim a i onime što se nama sprema ako Kinezi zavladaju a vladaće. Mada i naši poslodavci nisu puno bolji.

  • Čvorović

    29. jun 2017 | 13:02

    Pa kod nas radnici rade za dolar po satu.A Vulin kaže "Tako treba"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA