U 2016. godini poslanici radili 75 dana, usvojili 88 zakona i 29 sporazuma

Kao i u skoro svim prethodnim skupštinskim sazivima na dnevni red su uglavnom dolazili predlozi zakona koje je inicirala vlada

  • 61
Skupština Srbije Foto: Marko Todorović

Poslanici Skupštine Srbije su tokom 2016. godine uključujući stari i novi saziv radili u plenumu ukupno dva i po meseca i usvojili 88 zakona, 29 sporazuma i međunarodnih ugovora, saopštio je danas Otvoreni parlament. Od ukupnog broja zakona 59 procenata (51 zakon) usvojeno je po hitnom postupku. Među zakonima koji su usvojili tokom godine 23 zakona su nova, a 36 su izmene i dopune.

Vučić odgovarao na sva pitanja: O ekonomskoj situaciji, bezbednosti, izborima, zdravstvu i putu ka Evropskoj uniji (FOTO) (VIDEO)

Dačić za Telegraf o predsedničkim izborima: Svi znate kad najbolji igrače izlaze na teren (VIDEO)

Skoro sve usvojene zakone, odnosno 98 odsto (86 zakona) predložila je vlada dok su dva usvojena zakona predložili poslanici Branislav Blažić i Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nijedan predlog zakona opozicionih poslanika nije bio na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije.

Pored plenarnih sednica, poslanici su radili u skupštinskim odborima i u toku dva i po meseca, odnosno 75 dana održano je ukupno 268 sednica odbora.

U prvom delu godine do marta i raspisivanja izbora poslanici su radili 25 dana u plenumu i za to vreme usvojili ukupno 41 zakon. Većina zakona usvojenih početkom 2016. godine u skupštinsku proceduru je ušla tokom 2015. godine. U novom skupštinskom sazivu, formiranom nakon izbora, u proceduru je ušlo ukupno 130 predloga zakona, od kojih su 67 podneli opozicioni poslanici.

Ipak kao i u skoro svim prethodnim skupštinskim sazivima na dnevni red su uglavnom dolazili predlozi zakona koje je inicirala vlada. Za 50 dana, koliko su poslanici i poslanice novog saziva proveli u jesenjem zasedanju, usvojeno je ukupno 47 zakona.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je navedeno u saopštenju Otvorenog parlamenta, jesenje zasedanje donelo je na dnevni red dugo najavljivane zakone, pa su tako u 2016, između ostalog usvojene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Sa jedanaestim sazivom skupštine, koji je formiran 3. juna, u parlament su se vratile stranke koje su u prethodnim izbornim ciklusima ostajale ispod cenzusa - Srpska radikalna stranka i Liberalno demokratska partija. U parlament se vratila i Demokratska stranka Srbije.

Ipak novi saziv doneo je i nove poslaničke grupe - Pokret Dveri i Pokret Dosta je bilo. Ukupno 16 poslaničkih klubova, četiri više u odnosu na prethodni saziv.

Od samog početka saziva dinamično i burno bilo je kako u plenumu tako i na sednicama odbora. Prekidanje konstitutivne sednice Narodne skupštine nakon višesatne rasprave, odlaganje izbora predsednika i potpredsednika, nepostojanje dogovora predstavnika vlasti i opozicije oko broja potpredsednika obeležili su sam početak rada novog saziva, podseća se u saopštenju.

Printskrin: parlament.gov.rs Printskrin: parlament.gov.rs

Tokom 2016. godine izrečeno je ukupno 26 kazni za 17 narodnih poslanika i to dve kazne za poslanike vladajuće većine, a 24 za poslanike opozicionih partija.

(Beta/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    30. decembar 2016 | 13:07

    Građani su im zato i ukazali poverenje, da rade svoj posao.

  • Filip

    30. decembar 2016 | 13:15

    Stigao je Parlament da završi sve što je planirao, uprkos opstrukciji dela opozicije. Kako je taj deo poslanaka radio, tako će i proći na sledećim izborima.

  • Tika

    30. decembar 2016 | 20:16

    Samo neka nastave ovim ritmom, a sto da ne i da ga pojacaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA