3

RAT KOJI JE TRAJAO 2.134 GODINE: 11 ludački dugih i potpuno besmislenih ratova (FOTO)

Mnogo puta se kroz istoriju dešavalo da neka država objavi rat na koji potom u potpunosti zaboravi, pa on formalno-pravno nastavi da traje i da "bukti". Ponekad jedna strana bude tako uništena da nema ko da potpiše mir. Čuli ste za slučaj "razarajućeg" Crnogorsko-japanskog rata koji je "besneo" 101 godinu, ali to je tek jedan primer. Ima ih još

Srpski vojnik
Srpski vojnik. Printskrin: YouTube/Србија Россия

Ratovi se vode od kako je čovek prestao da luta, lovi i skuplja hranu i krenuo sa razvojem sedelačke kulture. Pre toga, bilo je nasilja i svakako borbe oko teritorije, ali tek smo s početkom bavljenja poljoprivredom započeli ozbiljno krvoproliće.

Od tada je prošlo 10-12.000 godina, a u poslednjih pet milenijuma verovatno nije bilo sekunde da se negde na planeti nije vodio rat oko zemlje i resursa.

Neki od tih ratova su bili izuzetno dugotrajni, i to često samo formalni. Ponekad su čak bili i zaboravljeni od strane onih koji su ih poveli. Nekada se ni kap krvi nije prolila. Pred vama je 11 najdužih konflikata svih vremena.

1. Rimska republika protiv Kartagine - 2.134 godine

Rim je izašao kao pobednik iz Prvog i Drugog punskog rata, ali im to nije bilo dovoljno, pa su sledeći Marka Porcija Katona - koji je dugo sve govore u Senatu, vezane ili nevezane za ovu temu, završavao rečima "uostalom, mislim da Kartaginu treba uništiti" - pokrenuli i Treći.

Ciceronov optužuje Katilinu u rimskom senatu. Painting: Cesare Maccari -Cicero Denounces Catiline (Palazzo Madama)

Ciceronov optužuje Katilinu u rimskom senatu. Painting: Cesare Maccari -Cicero Denounces Catiline (Palazzo Madama)

Kartagina je zaista uništena, ali se nikada nije službeno predala; na koncu, nije ni imao ko da se preda jer su Rimljani sve pobili ili porobili, a grad srušili i posuli solju. Konačno, 1985. godine, gradonačelnici modernog Rima i moderne Kartagine su potpisali ceremonijalni mirovni sporazum kao znak prijateljstva, i to među ruševinama stare Kartagine.

2. Tajvan protiv Holandije - 359 godina

Holanđani su stigli na ostrvo Formozu, koje danas zovemo Tajvan, 1623. godine. Isprva su samo tu osnovali trgovačku ispostavu, ali im je onda palo na pamet da je njihova dužnost da pokrste lokalno stanovništvo. One koji nisu hteli da promene veru, pokušali su da primoraju silom. To je dovelo do ustanka plemena Taromaka, i do holandske objave rata. Kinezi su intervenisali i porazili Holanđane, ali nikada nije potpisan zvanični mir.

Tajvan. Foto: Flickr/billlushana1

Barem ne do 2010. godine, kada je predstavnik jedne holandske trgovačke kompanije pronašao trenutnog duhovnog poglavicu ovog plemena i zatražio oproštaj, koji je i dobio. To se može nazvati sklapanjem mira.

KINA & TAJVAN: Nećete verovati, ali obe zemlje polažu pravo jedna na drugu (FOTO)

3. Ostrva Sili protiv Holandije - 335 godina

Ovaj mali arhipelag na jugozapadu Britanije bio je mesto na koje se povukla Kraljevska flota tokom Engleskog građanskog rata sredinom 17. veka. Pošto je Holanđanima bilo važno da imaju dobre odnose sa Englezima, a u građanskom ratu parlamentarna je struja delovala pobedničko, priklonili su se njoj i objavili rat protiv ostrva Sili.

Engleski kralj Čarls I drži veće pred bitku protiv parlamentaraca 1642. godine. Foto: Wikimedia Commons/XQGUNMAEYfaXKw at Google Cultural Institute

Engleski kralj Čarls I drži veće pred bitku protiv parlamentaraca 1642. godine. Foto: Wikimedia Commons/XQGUNMAEYfaXKw at Google Cultural Institute

Rojalisti su se ubrzo predali, a Holanđani su na sve načisto zaboravili. Ne i stanovnici Silija. 1985. godine, tamošnji istoričar je pisao holandskoj ambasadi u Londonu ne bi li oni istražili da je da li je ovaj rat samo lokalna legenda ili je stvarno bio objavljen.

Na njihovo veliko iznenađenje, Holanđani su ustanovili da je stvaran i da i dalje traje. Naredne godine holandski ambasador je došao na ostrva i potpisao mirovni sporazum.

4. Ueskar protiv Danske - 172 godine

O ovom sukobu smo opširnije pisali u posebnom tekstu, koji vam ovom prilikom toplo preporučujemo.

Priča o ratu dugom 172 godine, tokom koga nije ispaljen nijedan metak i nijedna kap krvi nije prolivena (FOTO)

Drugi maj 1808. godine, slika Fransiska Goje na kojoj Mameluci imperijalne garde francuske vojske guše ustanak u Madridu. Foto: Wikimedia Commons/Museo del Prado, Madrid

Drugi maj 1808. godine, slika Fransiska Goje na kojoj Mameluci imperijalne garde francuske vojske guše ustanak u Madridu. Foto: Wikimedia Commons/Museo del Prado, Madrid

5. Bervik-na-Tvidu protiv Rusije - 113 godina

Gradić koji se nalazi na granici Engleske i Škotske toliko je puta kroz svoju istoriju menjao "vlasnika", dok su Englezi i Škoti ratovali međusobno i dok nisu stvorili zajedničku državu, da je postala praksa da se njegovo ime uvek uključuje u sve objave rata Ujedinjenog Kraljevstva.

Tako se desilo i 1853. godine kada je počeo Krimski rat protiv Rusije. Kada je tri godine docnije potpisan mirovni sporazum, sve je bilo normalno, osim jedne stvari: neko je zaboravio da u njega uključi i ime Bervika-na-Tvidu. Tako je ovaj gradić tehnički ostao u ratu sa Carskom Rusijom.

Za to je čuo jedan sovjetski novinar i 1966. godine došao u Bervik-na-Tvidu da istraži; tada je i potpisao mirovni sporazum sa gradonačelnikom Robertom Noksom, koji je, mrtav-ozbiljan, kazao novinaru: "Molim vas, recimo ruskom narodu putem vaših novina da od sada mogu mirno da spavaju u svojim krevetima". Neprevaziđeni britanski humor!

Krimski rat. Foto: Wikipedia/Ghirlandajo

Krimski rat. Foto: Wikipedia/Ghirlandajo

6. Crna Gora protiv Japana - 101 godina

Tokom Rusko-japanskog rata početkom 20. veka, malena Kneževina Crna Gora objavila je rat Carskom Japanu kao znak podrške prijateljskoj Carskoj Rusiji. Nekoliko dobrovoljaca je čak i otišlo na ratište u Mandžuriju. Rat se okončao 1905. godine, brzom japanskom pobedom koja je šokirala svet, ali Crna Gora nije bila uključena u mirovni sporazum.

To je prestalo da bude "problem" kada je Crna Gora postala deo Kraljevine Srbije 1919. godine, ali je ponovo postalo "problem" kada je 2006. godine obnovila državnost.

Kralj Nikola I od Crne Gore. Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington

Kralj Nikola I od Crne Gore. Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington

Tada je japanski ambasador prvi put na Cetinje stigao ne samo sa akreditivima od svoje vlade već i sa pismom premijera u kojem se objavljuje da je stoletni krvavi konflikt, koji je razrušio obe zemlje i unesrećio nepregledne milione ljudi, konačno završen. Narodi Japana i Crne Gore odmah su izašli na ulice svojih gradova i mesec dana neprekidno slavili i bacali cveće od sreće i radosti.

7. Taun Lajn, Njujork protiv Sjedinjenih Američkih Država - 84 godine

Lokalna legenda kaže da je ova varoš u saveznoj državi Njujork odlučila 1861. godine tokom Američkog građanskog rata, da napusti Uniju i da postane enklava Konfederacije. Nikakav zvanični dokument o glasanju ne postoji, a čak i ako se ono desilo nema razloga da se veruje da bi bilo legalno.

Međutim, 1945. godine za ovo je saznala štampa pa je na grad izvršen pritisak da se "zvanično" ponovo priključi Sjedinjenim Državama. Naredne godine je organizovano glasanje o ponovnom "priključenju", koje je uspelo, ali koje nije bilo jednoglasno: od 113 glasača, njih 23 je glasalo da Taun Lajn ostane u sastavu Konfederacije.

Parada u Severnoj Koreji. Foto: Tanjug/AP

Parada u Severnoj Koreji. Foto: Tanjug/AP

8. Severna Koreja protiv Južne Koreje i SAD - 62 godine i i dalje traje

1953. godine niko nije bio raspoložen da potpisuje mirovni sporazum kojim bi se okončao Korejski rat između komunističkog Severa i kapitalističkog Juga. Južnokorejanci su bili čak toliko besni na svoju "crvenu" braću da nisu hteli ništa da potpisuju, pa je primirje s njihove strane u konfliktu potpisano od strane SAD i UN, dok je Severna Koreja potpisala za sebe.

Primirje, dakle, ne mir. Rat i dalje traje, između Severne Koreje sa jedne, i SAD i Južne Koreje sa druge strane.

9. Saveznici protiv Nemačke - 51 godina

Opsada Lenjingrada. Foto: Wikipedia

Opsada Lenjingrada. Foto: Wikipedia

Postoji argument u prilog tezi da svi oni koji su bili u ratu sa Nemačkom 1945. godine, nisu ni prestali da sa njima budu u ratu. Nemci su bezuslovno kapitulirali, ali nikakav mirovni sporazum nije potpisan; Nemačka je bila podeljena u nekoliko zona a potom i na dve države, tako da to nije bilo ni moguće.

ŠOKANTNO: Treći Rajh na papiru postoji, Nemačka okupirana 68 godina posle rata?! (FOTO)

Ovo je shvaćeno ozbiljno, pa je 1990. godine, pre nego što su se dve Nemačke ujedinile, potpisan Ugovor o konačnom rešenju u odnosu na Nemačku, između Istočne i Zapadne Nemačke i četiri okupacione sile (SAD, UK, Francuska, SSSR) kojim se bivši okupatori odriču svih pretenzija i zahteva, i vraćaju Nemačkoj puni suverenitet. U njega je uključena i odredba koja naglašava da je rat stvarno završen.

Ali čak i ako ne prihvatate ovu tehnikaliju, činjenica je da su Sjedinjene Države bile u ratu s Nemačkom barem do 1951. godine, pošto su tek kada formalno izašle iz ratnog stanja.

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

10. Kostarika protiv Nemačke - 27 godina

Kostarika je tokom Prvog svetskog rata objavila rat Nemačkoj i svi su znali da moraju da ih zovu u Versaj na mirovne pregovore, ali je problem bio u tome što je godinu dana ranije na vlast državnim udarom došao general Federiko Tinoko Granados kojeg većina evropskih zemalja nije priznavala. Zato nisu imali koga da pozovu, pa je Kostarika ostala u ratu sa Nemcima. Ovo je ispravljeno tek na kraju Drugog svetskog rata.

11. Andora protiv Nemačke - 25 godina

Iako je malena kneževina na Pirinejima, smeštena između Francuske i Španije, objavila rat Nemačkoj tokom Prvog svetskog rata isto kao i Kostarika, njih se niko nije setio da zove u Versaj na pregovore. Ovo je ispravljeno tek 1939. godine, na vreme da spreči Hitlera da možda okupira i njih, tako da je Andora ostala neutralna.

VIDEO Pitanje koje postaje neizbežno: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(O. Š.)

Tagovi: Andora, Carska Rusija, Crna Gora, Danska, Holandija, Istorija, Japan, Nemačka, Rat, Ratovi, Stari Rim, Ueskar, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • D
  Danilo

  Ne moze se ni zamisliti japanska sreca poslije prestanka rata sa Crnom Gorom.

 • D
  Dr.Olja

  Japanci odahnuli posle primirja sa CG

 • S
  Sale1971

  Svi su ratovi besmisleni

Moj deda je bio pravi Bond, Džejms Bond: Unuk otkrio poverljiva dokumenta o najpoznatijem tajnom agentu (FOTO)

Ludi mehanizam državnih sporazuma koji je, korak po korak, za nedelju dana doveo do Velikog rata

"Krvavi orao" bio je najstrašnija metoda mučenja ikada: Ovo što su vikinzi radili je toliko stravično da istoričari ne veruju da se zaista dogodilo

Pablo Eskobar je zauvek promenio fudbal u Kolumbiji: Maradona i ostale zvezde dolazile su krišom u zatvor da igraju samo za njegove oči (FOTO)

Kralj Petar I bio je apsolutni srpski bogotac: Ovo je još jedna priča koja to dokazuje (VIDEO)

Ratni cilj i veliki san svih Slovena: Da je opstala, Jugoslavija bi danas slavila stoti rođendan

Dokaz da nam nije nametnuta? Srbi odmah posle Albanske golgote u listu „Velika Srbija“ objavili da im je ideal — JUGOSLAVIJA

Ruski pogled na stvaranje SFRJ: Staljin je pre 75 godina odobrio Jugoslaviju sa obećanjem da neće da je "sovjetizuje"

Prisajedinjenje Vojvodine bilo sudbina: Kako je srpski novinar krajem 1914. tačno pogodio šta će biti s Mađarskom

Zemlja pod njim plače: Potresna, dosad neviđena slika srpskog oficira na grobu sina jedinca na Kajmakčalanu

Šta piše u srpskom proročanstvu o Americi, objavljenom novembra 1866. godine?

"Srbija - osveta ili smrt!" Kako je Francuz pre sto godina našu zemlju prikazao kao mladu ratnicu (FOTO)

Ko je bio vojvoda od Virtemberga čija je kapija otkrivena ispod Trga: Sebe zvao „princom Srbije“, a Srbi ga zvali...

Odlomak iz srpske štampe od pre 130 godina: Kako je zločin iz strasti u nekom francuskom selu nasmejao čitaoce

Dosad neviđena slika srpske vojske koja se kupa u moru nakon Albanske golgote

Sve kapije starog Beograda, od dve Stambolske kroz koje redovno prolazite do najlepšeg slavoluka na tlu Srbije (FOTO)

Razglednica iz onog doba kada su Francuzi stavljali Srbiju u prvi red

Hrabra srpska vojska je pre 100 godina ušla u Split: Na današnji dan su je Splićani dočekali ovacijama i sa zagrljajima (FOTO)

Kad te engleski oficir napije da bi pristao da u dlan primiš novčić koji te vodi u smrt

300 tebanskih gejeva silniji od cele spartanske vojske: Sveta četa harala Starom Grčkom, činilo je 150 parova ljubavnika

Kako je knez Miloš zabranio proterivanje „kurvi“ iz Beograda da ne bi „narod samo bludodejstvu naučile, koi je od veće časti tome jošt stran“

Ljudi koji danas slave Đurđic voleće ovu sliku: Kako su Englezi tokom Velikog rata podsticali ljude da pomognu Srbima

Iz svemira se vidi ko je ko: Najočiglednija granica na svetu, baš ona koja vam prva pada na pamet (FOTO)

Kako je sumnjiva smrt pape 33 dana nakon njegovog izbora izazvala presedan posle 373 godine?

Od pogleda Dragutina Matića i danas prolaze žmarci: Dugo se nije znalo ko je srpski vojnik i heroj Velikog rata, ali je ova fotografija bila simbol patriotizma

Vojska Kraljevine Srbije ušla u Dubrovnik pre tačno 100 godina: Oduševljeni građani im priredili svečan doček

Džamija Aja Sofija: Zavirite u našu svetinju kakva je bila dok su na njenom podu klanjali sultanovi muslimani

Zbog čega Francuzi imaju plavo-belo-crvenu trobojku

Prodaje se slika na kojoj Hitler grli jevrejsku devojčicu: Bili su prijatelji, a 1939. godine su zajedno proslavili rođendan (VIDEO)

Plava zver iz Aušvica: Tukla i silovala logorašice, puštala na njih gladne pse i zaradila nadimak „Hijena“

Kako je krst Svetog Đorđa postao zastava Engleske

Prodaje se Titov penthaus u Njujorku: 1.800 kvadrata, pogled na Central Park, sigurnosni sistem kroz koji ne može ni muva da prođe (FOTO)

Skandalozna slika podelila Francusku: Da li vidite zbog čega?

Kakve je kazne za pedofile odredio Sveti Sava: Za obljubu maloletnice sekao se nos, davalo pola imanja za odštetu i izbacivalo iz Crkve

Magija na španskom Kosovu: Dok noć pada na Toledo, otkriva se sva lepota ovog svetog grada

Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbe. Svi su veliki hrišćani, a ne znaju reči Svetog Petra iz Novog zaveta gde izgleda kao da priča o nama

Toliko je opasna da je decenijama bila skrivena na tavanu. Danas je simbol borbe za slobodu

Zašto za Pariz kažu da je na ostrvu, iako je duboko u unutrašnjosti zemlje

Koliko su tačno godina Jevreji govorili „dogodine u Jerusalimu“ pre nego što se to obistinilo

Mladić koji je pokušao da ubije Brežnjeva i preotme vlast u SSSR, pa bio proglašen ludim i 20 godina proveo u samici

„Radikalan lek ili lek od radikala“: Novosadski satiričari pre 111 godina zbijaju šale na račun zemunskog zbora srpskih radikala

Dramatično raste broj pagana u Rusiji: Ima ih skoro kao pravoslavaca u Srbiji, Crkva optužuje vlast

/
<% galerijaAlt %>