6

NEMAČKI MASAKR U KRALJEVU: O njemu se malo priča, a strašan je kao i onaj u Kragujevcu (FOTO)

Masovna streljanja srpskih civila u Kraljevu krvavog oktobra 1941. godine odigrala su se praktično istovremeno sa onim u Kragujevcu, a broj žrtava je skoro identičan

Streljani kraljevački civili oktobra 1941. godine. Neposredni izvršioci su bili pripadnici 749. pešadijskog puka pri 717. posadnoj diviziji Vermahta. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Streljani kraljevački civili oktobra 1941. godine. Neposredni izvršioci su bili pripadnici 749. pešadijskog puka pri 717. posadnoj diviziji Vermahta. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Nakon Aprilskog rata koji se završio porazom i razbijanjem Kraljevine Jugoslavije, pukovnik Dragoljub Mihailović je počeo da na Ravnoj gori okuplja oficire i četnike koji nisu priznali kapitulaciju.

Istovremeno, komunisti su počeli da se spremaju za sopstveni ustanak, premda skriveno, budući da su SSSR i Treći rajh još uvek bili saveznici; dok su se slikali sa Nemcima i sa njima igrali fudbal, skupljali su oružje i tajno se obučavali.

Ko je prvi pripucao na mrskog okupatora, nije tema ovog teksta. Bitno je da su u prvim mesecima ustanka četnici i partizani delovali zajedno, premda s odvojenim komandama.

Srbija je bila, rečju, u plamenu. Nemci su želeli mir. Adolf Hitler 16. septembra izdaje naređenje vojnom zapovedniku Jugoistoka Vilhelmu Listu "da se najoštrijim merama za duže vreme uspostavi poredak".

Lokomotivska hala Železničke radionice u Kraljevu koja je služila kao sabirni centar odakle su Nemci vodili ljude na streljanje oktobra 1941. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Lokomotivska hala Železničke radionice u Kraljevu koja je služila kao sabirni centar odakle su Nemci vodili ljude na streljanje oktobra 1941. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Načelnik Vrhovne komande Nemačkih oružanih snaga Vilhelm Kajtel istog dana prosleđuje naređenje da se "kao odmazda za život jednog nemačkog vojnika mora u tim slučajevima uzeti kao opšte pravilo da odgovara smrtna kazna 50-100 komunista".

Četiri dana kasnije, opunomoćeni vojnoupravni komandant Srbije, general Franc Fridrih Beme piše svojim trupama:

- Vaš je zadatak da prokrstarite zemljom u kojoj se 1914. potocima lila nemačka krv usled podmuklosti Srba, muškaraca i žena. Vi ste osvetnici tih mrtvih. Za celu Srbiju ima se stvoriti zastrašujući primer koji mora pogoditi celokupno stanovništvo.

Kao odmazda zbog sabotaža i oružanih borbi kreće ubijanje civila po celoj Srbiji, onome što je ostalo od nje nakon što su je svi u okolini, osim Rumuna, raščerupali. Da će i u Kraljevu biti neko zlo postalo je jasno kada su četničko-partizanske snage 4. oktobra zauzele vojne položaje na prilazima gradu, što je bilo koordinisano iz združenog štaba u Drakčićima.

Nemci vode Kraljevčane na streljanje oktobra 1941. godine. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Nemci vode Kraljevčane na streljanje oktobra 1941. godine. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

717. posadna divizija Vermahta (koja će prvog dana maja 1943. godine biti preimenovana u 117. lovačku diviziju) istog dana, kao protivmeru, zatvara radnike Fabrike aviona (zvanični njen naziv je glasio: Aeroplanska radionica Vazduhoplovnog tehničkog zavoda) i železničare, kao i radnike drugih fabrika, u tzv. Lokomotivsku halu Železničke radionice. Uskoro će na to mesto skupiti i druge građane.

Čitav taj kompleks od koga je nastao sabirni centar onovremenici su nazivali "lagerom" jer se na tom mestu nalazilo i skladište materijala Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Budući da je u četničko-partizanskim napadima poginulo 14 a ranjeno 10 pripadnika 717. posadne divizije Vermahta, počinju pripreme za doslednu primenu naređenja po prethodno iznetom ključu: 50 za ranjenog nemačkog vojnika, 100 za ubijenog. Zbog novih nemačkih gubitaka, u međuvremenu se gađana cifra za streljanje podiže.

Prvobitni izgled groblja Kraljevčana streljanih od strane Nemaca oktobra 1941. godine. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Prvobitni izgled groblja Kraljevčana streljanih od strane Nemaca oktobra 1941. godine. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

15. oktobra se uvodi vanredno stanje sa prekim sudom i odmah počinje streljanje u režiji 749. pešadijskog puka (kojim je komandovao major Oto Deš) pri 717. posadnoj diviziji. Streljanja su okončana 20. oktobra, a vršena su iz mitraljeskih gnezda.

Pomenuti 749. pešadijski puk, s dve trećine popunjen Austrijancima, istovremeno sa ovim u Kraljevu izvršio je i pokolj u Kragujevcu (u ovom potonjem je bio III bataljon ovog puka), koji je daleko čuveniji iako je odnos žrtava i u jednom i drugom gradu bio približno isti.

Naime, uprkos tome što je do početka ovog veka vladalo uverenje da je u Kragujevcu streljano 7.000 ljudi, ta brojka je preterana i prava cifra je manja od 3.000. Staniša Brkić, kustos muzeja u tom gradu, objavio je imena 2.796 žrtava; pošto je po ključu zbog odmazde trebalo da bude streljano 2.300 ljudi od strane pedantnih Nemaca, pet stotina više ubijenih je verovatno posledica pokušaja bekstva i meteža u kome je stradalo još nemačkih vojnika (to se pominje u vojnom izveštaju, doduše ne eksplicitno kao uzrok većeg broja streljanih, ali je pretpostavka logična).

Deo stalne postavke Narodnog muzeja Kraljevo koji je posvećen sećanju na masovno streljanje u režiji Nemaca oktobra 1941.godine. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Deo stalne postavke Narodnog muzeja Kraljevo koji je posvećen sećanju na masovno streljanje u režiji Nemaca oktobra 1941.godine. Foto: Wikipedia/Narodni muzej Kraljevo

Broj streljanih u Kraljevu nije manji od 2.190, ali nije ni dramatično veći. Prema tome, kraljevački pokolj je nepravedno u senci kragujevačkog.

Radnici Fabrike aviona i železničari čine više od polovine ukupnog broja kraljevačkih žrtava, ali se na žalobnom spisku nalaze i učitelji, profesori, sveštenici, sudije, berberi, seljaci, zidari, domaćice, nadzornici, poštanski službenici, žandarmi, barem 102 osobe mlađe od 18 godina, čak i bolesnici iz kraljevačke bolnice.

Žrtve u Kraljevu su uglavnom bile pravoslavne veroispovesti, ali je bilo i 73 katolika, od kojih su većinu činili Slovenci.

(O. Š.)

Tagovi: Adolf Hitler, Drugi svetski rat, Istorija, Kragujevac, Kraljevo, Nemačka, Nemci, Okupacija, Slovenci, Vermaht

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • D
  Dača

  Ne mogu da shvatim ljude koji poslušno i krotko idu na streljanje. Ili pokušati bežati ili ubiti dušmanina i krvnika ako se već mora ginuti. Ako je mreti mreti ali skupo prodati svoju kožu.

 • M
  Milan

  O tom događaju pričao mi je moj ujak Gajo Grba Željezničar u Kraljevu,i sam je bijo ne streljanu igrom slučaja nije pogodna nego je sa ubijenim završio u jami,da bi se preko noći izvukao isklonijo kod mještana.Njegove priče o tom događaju bile su strašne.

 • M
  Maki

  Onda se može tumačiti da su komunisti streljali ostale tj, do cifre od 6000 i verujem da je tako.

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

Srbin katolik iz Cavtata piše 1903. godine: „Hrvat hoće Srbinu da bude brat? Je li to zbilja? Mogu li ja to vjerovati? Spavam li il' bdijem?“

Špijunska igra ili nešto drugo? Čudni novinski oglas upozorio Amerikance da će biti napadnuti u Perl Harboru

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima